Árva gólyafiókák új esélyt kaptak

Öt mentett gólyafióka érkezett májusban a Fővárosi Állatkertbe, közülük hármat sikeresen dajkásítottak, azaz egy másik gólyapár befogadta őket, míg a maradék kettőről az intézmény dolgozói gondoskodnak.

A gólyafiókák több okból is árvulhatnak el. A gólyák párban költenek, és a tojásokat folyamatosan melegen kell tartaniuk, amiért a szülők váltva felelnek, miközben a másik táplálékot keres. A kikelt fiókákat pedig védeniük kell a ragadozóktól és a fészekfoglaló idegen gólyáktól. Ha a szülők közül valaki megsérül vagy elpusztul, például áramütés következtében, az özvegy szülő már nem képes egyedül ellátni utódait. Ilyenkor állatvédők lépnek közbe, hogy megmenthessék a fészek lakóit.

Néha előfordul, hogy a szülők maguk is kirekesztik és kiejtik a fészekből a legkisebb fiókát, különösen akkor, ha úgy ítélik meg, hogy túl sok a fióka és nem tudják mindet biztonságosan felnevelni. Ezek a kis gólyák gyakran túlélik a zuhanást, és ha időben rátalálnak, emberi segítséggel egészséges felnőtt gólyákká nőhetnek fel.