Orbán kontra Soros: A politikai bulvárregény

Orbán Viktor és Soros György konfliktusát egy népmesei keretbe foglaló könyvet jelentetett meg G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója. Az Orbán kontra Soros című művet politikai bulvárregényként határozza meg a szerző, amely a kormányoldal narratíváját követi.

A könyv a két személyiség, a "felcsúti srác" és a "Budapesten született magyar zsidó fiú" évtizedeken át tartó kapcsolatát, egymás elleni törekvéseit mutatja be. G. Fodor Gábor szerint a történet a legkisebb királyfi és a hétfejű sárkány küzdelmét idézi, amely hosszú ideig foglalkoztatni fogja az emberek képzeletét.

A könyv szerzője szerint a kormányoldalnak időről időre el kell mondania a választóinak, mi történik, és miért. G. Fodor Gábor a könyvbemutatón kifejtette, hogy a politikusoknak el kell mesélniük a saját történetüket, és ebben a könyvben ő is ezt teszi.

A könyvben Orbán Viktor a "jó", a szuverenista, demokratikusan megválasztott vezető, míg Soros György a "rossz", a nemzetállamokat veszélyeztető spekulánsként jelenik meg. G. Fodor szerint a könyv nem tudományos munka, hanem egy igaz történet, amelyet politikai bulvárregényként határoz meg.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában megjelent könyv a szerző szerint Soros Györgyöt egyfajta rejtőzködő filozófus-királynak ábrázolja, aki a világ megváltoztatására törekszik. G. Fodor úgy véli, hogy Soros ellen ravaszsággal kell felvenni a harcot, és a láthatatlant láthatóvá kell tenni.

Az Orbán kontra Soros továbbviszi a történetet, és a 2015-ös migrációs válság idején kibontakozó párharcot elemzi. G. Fodor szerint Orbán Viktor érdeme, hogy nyilvánosságra hozta Soros György szerepét a bevándorláspárti politikában, és ezzel a magyar nép többségének támogatását nyerte el.

A könyv szerzője szerint a harc Soros birodalmával ma sem ért véget, és a magyar miniszterelnök szerint Soros György még életben van, mert legyőzni szeretné őket. G. Fodor a könyv végén arra a következtetésre jut, hogy a szuverenisták erősödése a globalistákkal szemben a "Viktoriánus politikából" világerőt tehet.

G. Fodor Gábor könyvében azt is állítja, hogy a kegyelmi ügy kirobbantása, Novák Katalin köztársasági elnök lemondása és Varga Judit visszavonulása mögött a Soros-erőket kell látni. A könyv szerzője szerint a közelgő választások fényében a "Viktor-féle vonalnak" esélye van, ha a világ gazdasági és stratégiai újraformálódása a szuverenistákat erősíti.

G. Fodor Gábor könyvének célja, hogy a kormányoldal szavazóinak támpontot nyújtson Orbán Viktor politikájához, és betekintést adjon a kormányoldal politikai kereteibe. A könyv nem valószínű, hogy azoknak aha-élményt nyújt, akik eleve elvetik a kormány politikáját.

Az Orbán kontra Soros könyvbemutatóján a szerző arról beszélt, hogy a könyv egy olyan puzzle-t rak ki, amely megmutatja, mi miért történt, de hozzátette, hogy ez a puzzle nem tökéletes, és lehet vele vitatkozni.

(Borítókép: G. Fodor Gábor: Orbán kontra Soros. Fotó: Tövissi Bence / Index)

A politikai színtéren azonban nem csak Orbán és Soros közötti konfliktus kelt érdeklődést. A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Dócs Dávid közölte, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök erkölcsileg méltatlanná vált, mivel részt vett a magyar föld idegen kézre játszásában. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője feljelentést tett, miután kiderült, hogy az államfő még ügyvédként részt vett zsebszerződéses földügyletekben. A Mi Hazánk szerint ez a tevékenység erkölcsileg vállalhatatlan, és Sulyok Tamásnak az egyetlen elfogadható döntése a köztársasági elnöki címről való azonnali lemondás. Az ellenzéki pártok rendkívüli ülést kezdeményeztek a parlamentben az államfő tisztségtől való megfosztását célzó határozati javaslat elfogadására, de a kormánypártok távolmaradása miatt az ülés nem lehetett határozatképes.