Egy négytagú család nyaralása a Balatonnál

Akár 800 ezer forintba is kerülhet egy négytagú családnak az egyhetes balatoni nyaralás, míg ugyanezért az árért akár a görög tengerparton is pihenhetnek. A magyarok többsége évek óta a tengerpartot részesíti előnyben, és a KSH adatai szerint tavaly rekordösszeget, 1585 milliárd forintot költöttek el külföldi utazásokra, ami 47 százalékkal több, mint 2022-ben és 17 százalékkal több, mint az azt megelőző évben.

A Fókusz riportja szerint a magyarok ötödének még arra sincs pénze, hogy a Balatonnál nyaraljon, nemhogy külföldön. Termes Nóra, az Ibusz hálózati-és marketinigazgatója szerint december óta, amikor elindult az előfoglalási akció, nagyon intenzív a kereslet mind a külföldi, mind a belföldi üdülések iránt, és a magyarok többsége tengerpartra utazik.

Horvátország évtizedek óta kedvelt turistacélpont, de a repülős tengerparti utazások a legnépszerűbbek, Törökország, Görögország és Spanyolország az elsődleges úticélok között szerepelnek. Az utazási iroda szerint egy görögországi utazás akár kevesebb pénzből is megvalósítható, mint egy balatoni nyaralás.

Még Görögország is kijöhet olcsóbban, mint a Balaton. A marketingigazgató elárulta, hogy árösszehasonlítások alapján Görögország repülőjeggyel, szállással és félpanzióval olcsóbban kijön, mint a Balatonon egy négycsillagos szálláshely. Egy hét a Balatonnál egy négytagú családnak körülbelül 800 ezer forintba kerül szállással és ellátással, míg a görög tengerparton ezért az árért szintén pihenhetünk egy hetet.

A Fókusz extrém példákat is bemutatott: főszezonban, július közepén a Balatonnál két felnőttnek egy éjszaka 15 ezer forinttól egészen 800 ezer forintig terjedhet a szállások ára. Az elmúlt évekkel ellentétben, ahol a szűkebb pénztárcával rendelkező magyar családok többnyire apartmanos ellátást választottak és gyakran még ételt is vittek magukkal, mára a félpanziós szálláshelyeket részesítik előnyben.