Tyúkól #17: Nők, irány a szavazófülke!

Számít, hogy néz ki egy politikus, amikor be kell húzni az ikszet a szavazófülkében? Nőként érzelmesebbek vagyunk, hiányoljuk az empátiát, jobban számít a családcentrikus program, vagy épp ellenkezőleg, végre azt szeretnénk, hogy kimásszanak a politikusok a méhünkből? Miért indulnak hátrányból a politikusok, ha nők, és mit tehetne a társadalom, hogy ne legyen polarizált a porond, vagy legalább ne lejtsen a férfiaknak?

Többek közt ezekre a kérdésekre keressük a választ június 9-ére készülve Szabó Andreával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársával.

A nők szavazati jogának fontosságát és a politikai részvétel jelentőségét hangsúlyozva, a podcast részleteiben különböző témákat érintünk. Például, hogy a nők többsége elmehetne szavazni, és ha egy irányba tennék, akkor az országban az történne, amit ők akarnak, de a valóságban ez nem így van. Megvizsgáljuk, hogy a nők milyen szempontok alapján szavaznak, beleértve a korfát, a szabálykövetést, a Kádár-kori beidegződéseket és a politikai szocializációt.

Felvetjük a kérdést, hogy a politika maszkulin terep-e, és vannak-e feminin pártok, illetve hogy Orbán Viktor, mint az erős kezű vezető, hogyan hat a női szavazókra. Megtárgyaljuk, hogy a női politikusoknak férfiasnak kell-e lenniük, vagy éppen ellenkezőleg, a választók a lágyságot keresik bennük.

A politikusok által a nők felé tett ajánlatokat is elemzünk, valamint azt, hogy egyáltalán szükséges-e külön ajánlatot tenniük a nők felé. A fiatalok preferenciáit és a politikai szocializációt is vizsgáljuk, különös tekintettel arra, hogy a fiatal választói réteg megszólítása gyakran elmarad.

A magyar társadalom családcentrikus gondolkodását és annak választásokra gyakorolt hatását is megvizsgáljuk, valamint a kegyelmi-ügy hullámainak lehetséges következményeit. A politikai ingerküszöb kérdését is érintjük, mint áldást és átkot egyaránt, és hogy a lelkek reparálásával kell kezdenie egy esetleges következő rezsimnek.

Végül, de nem utolsósorban, a női politikusok Magyarországon tapasztalható kihívásait és a politikai szocializáció jelentőségét is megvitatjuk.

A podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, és meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. A következő adásunkban a Primark hazai debütálása kapcsán beszélgetünk majd fenntartható divatról és silány, de olcsó göncökről. Ha van a témával kapcsolatban javaslatod, ötleted, meglátásod, írd meg nekünk a tyukol@444.hu címre!