A napozás és a szolárium veszélyeire hívják fel a figyelmet

A Magyar Dermatológiai Társulat szerint nincs egészséges szintje az esztétikai célzatú napozásnak és a szoláriumhasználatnak, ezért ezeket a tevékenységeket kerülni kell.

A napozás nem csak strandoláskor veszélyes, hanem a mindennapi életben is, ezért fontos, hogy a hivatalos UV-index 3-as értéke felett mindig használjunk napvédő krémet vagy naptejet. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a napozás fogalmát nem szabad összekeverni a napon tartózkodással, amely szükséges a D-vitamin képződéséhez és számos élettani folyamat szempontjából. Azonban a hosszabb ideig tartó, nagy testfelületet érintő, UV-védelem nélküli napozás egészségkárosító hatású és kerülendő.

A Magyar Dermatológiai Társulat és az Európai Dermatoonkológiai Társaság friss ajánlásai szerint a bőrrák elleni küzdelemben a tudatos UV-védelem, az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosítása kiemelt jelentőségű. Erős UV-sugárzás esetén ajánlott a testet fedő ruházat és széles karimájú kalap viselése, valamint a legerősebb napsütés idején, kora délután, a szabadban tartózkodást kerülni kell.

A korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető, és a betegség kialakulása megelőzhető a megfelelő védekezési módszerekkel. A már diagnosztizált esetek esetében is fontos az adekvát kezelés és az utánkövetés, amelyek hozzájárulnak a betegség előrehaladásának megelőzéséhez.