Himalájai nagytakarítás: Négy halott és tizenegy tonna hulladék

Nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól lehozott négy holttest mellett tizenegy tonna szemetet is összegyűjtöttek az idei takarítási akció során, amely során a Föld legmagasabb pontjáról, a Mount Everestről és a negyedik legmagasabb csúcsról, a Lhocéról is sikerült maradványokat és hulladékot eltávolítaniuk.

A hadsereg csütörtöki közleménye szerint az egyik holttestet 8420 méteres magasságból, az Everestről, míg a másikat 7900 méterről, a Lhocéról hozták le. A két másik holttestet május 16-án találták meg ugyanezen a két csúcson. A holttesteket a katmandui Tribhuvan Egyetem oktatókórházának patológiai laboratóriumába szállították.

A takarítási munkálatokat április 11. óta végzik a katonák, nepáli hegyivezetők, azaz serpák segítségével. Április közepe óta összesen 11 tonna szemetet gyűjtöttek össze a csúcsokról, szerdáig bezárólag.

Az akció során nem csak az Everest és a Lhoce, hanem a 7861 méteres Nupce hegyen is zajlik a takarítás, ahol a hadsereg külön csapatokat állomásoztat. Az idei, június 5-ig tartó akció célja 10 tonna hulladék begyűjtése és öt holttest lehozatala volt, de a tervezett öt helyett négy holttestet találtak meg és hoztak le.

Megjegyzendő, hogy a nepáli hadsereg 2019-ben kezdte meg a szemétszedési programját a hegymászók által hátrahagyott hulladék eltávolítására, de a 2020-as koronavírus-járvány következtében a missziót felfüggesztették.

(Kiemelt kép: A Csomolungmán (Mount Everest) összegyűjtött hulladékot rakodják munkások a kelet-nepáli Lukla településnél működő Tendzing-Hillary repülőtéren 2018. március 17-én)