Mosószer szivárgott az Éltex hajdúhadházi telephelyén

Az Átlátszó videófelvételei szerint a hajdúhadházi Éltex telephelyén mosószer ömlik a talajra, míg a cég szerint ismeretlen tettesek rongálják meg rendszeresen a tárolóikat.

Az Átlátszó által közzétett videón látható, hogy a hajdúhadházi Éltex telephelyén tartályokból valamilyen színes folyadék szivárog a földre. A cég évente közel 25 ezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladékot kezel, és a környéken erős szag terjeng. Az Éltex szerint a telephelyen tárolt háztartási mosó- és mosogatószer tárolóit ismeretlenek rongálják meg, ami a környékbeli lakosok alacsony életszínvonalával is összefügg.

A vállalat állítása szerint a rongálások ellenére a rendőrségi feljelentések és vizsgálatok nem hoztak megoldást, így időről időre kármentesítést kell végezniük. Az Éltex hangsúlyozza, hogy a tisztítószerek nem kapcsolódnak a hulladékkezelési tevékenységükhöz, és semmilyen akkumulátorral összefüggő tevékenységgel nem állnak összefüggésben.

Az Átlátszó közadatigénylést nyújtott be a környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságnak a telephely engedélyeivel és ellenőrzéseivel kapcsolatban, de választ még nem kaptak. Az Éltex a Telex megkeresésére kijelentette, hogy rendelkeznek minden szükséges hatósági engedéllyel, és a hatósági ellenőrzések során hiányosság nem került megállapításra.

Az OKIR adatai szerint a telephelynek nincs külön környezetvédelmi és katasztrófavédelmi engedélye, de a hatóságok szabályozzák a veszélyes hulladékok tárolását. Korábban az Éltexet 1,3 millió forintra büntették, és 45 napra megtiltották a hulladékgazdálkodást, mert megfelelő tűzvédelem nélkül tároltak lítium-ionos akkumulátorokat. A Greenpeace szerint az Éltex salgótarjáni telephelye mellett a Salgó patakba sárgás-vöröses lé szivárgott, de a vízügyi hatóság nem talált határérték feletti mérgező anyagot a patak vizében. Az Éltex szerint a szennyezés nem tőlük, hanem a szomszédos telephelyről származik.