Minden harmadik magyar leutazna idén nyáron a Balatonra

Új kutatások szerint a magyarok harmada tervezi, hogy idén nyáron ellátogat a Balatonhoz, míg az ötödük anyagi okokból ezt nem engedheti meg magának. A Mandilla Hotel és az Opinio piackutató közös felmérése alapján minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, míg a Fókusz által ismertetett másik kutatás szerint a magyarok ötöde még a balatoni nyaralást sem engedheti meg magának.

A felmérés rávilágított, hogy a budapestiek 40 százaléka és az összes megkérdezett ötöde még nem döntötte el, hogy idén a Balatonnál pihen-e. A balatoni utazást tervezők többsége, különösen a 20 év alatti fiatalok, a nyári időszakot részesíti előnyben, de vannak, akik más évszakokban is szívesen kikapcsolódnának a tónál.

A megkérdezettek döntő többsége naponta 10-20 ezer forint közötti összeget szánna az üdülésre, míg a válaszadók közel negyede 20-40 ezer forintot, és hét százalék ennél is többet tervez költeni. A résztvevők fele 1-2 napos, negyede egy hetes, míg minden tizedik válaszadó minimum két hetes balatoni nyaralást tervez.

A kutatás 2024. április 4-9. között készült, 1042 fős mintán, és az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra nézve. Az RTL által ismertetett kutatás szerint viszont a magyarok ötöde nem engedheti meg magának a balatoni nyaralást.

A Fókusz felmérése szerint egy négytagú család egyhetes balatoni nyaralása körülbelül 800 ezer forintba kerül szállással és ellátással, ami hasonló költséggel jár, mint egy görög tengerparti pihenés. Az Index kollégái Balatonfüredet, Zánkát, Keszthelyet és Siófokot is felkeresték, hogy tájékoztatást nyújtsanak a helyi árakról, beleértve a lángos, pizza, kürtőskalács, fagyi és sör árait.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)