Választási útmutató: Hogyan szavazhatunk távolról?

Magyarországon a választáson való részvétel egyszerű, ha az ember a bejelentett lakcímén tartózkodik, de más helyzet áll elő, ha valaki külföldön vagy más településen kíván szavazni. A választási értesítőben megjelölt szavazóhelyiségben kell szavazni, a személyazonosság és lakcím igazolása után. Ha azonban valaki nem Magyarországon él, nincs bejelentett lakcíme, vagy más településen, esetleg külföldön szeretne szavazni, akkor több opció közül választhat.

Az önkormányzati választáson a bejelentett tartózkodási helyünkön is szavazhatunk, ha a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal már hivatalosan tartózkodási helyet létesítettünk, és május 31-ig kérvényeztük a szavazást. Ezt online, ügyfélkapus azonosítás után, vagy személyesen bármelyik helyi választási bizottságnál megtehetjük.

Ha valaki önkormányzati választáson szeretne szavazni, de június 9-én másik magyarországi településen tartózkodik, vagy külföldön van, akkor nem szavazhat külképviseleten vagy másik szavazókörben. Ezt csak akkor teheti meg, ha van bejelentett tartózkodási címe, és határidőre kérvényezte az ottani szavazást.

Az EP-választáson azonban egyszerűbb a helyzet: az ország bármely településének kijelölt szavazóhelyén lehet szavazni, de ehhez kérvényt kell benyújtani május 31-ig a Választási Irodának. Ezt online, írásban, személyesen vagy meghatalmazott útján tehetjük meg.

Külföldön élők az EP-választáson külképviseleti szavazással élhetnek, ehhez fel kell venniük a kapcsolatot a külföldi névjegyzékkel május 31-én 16 óráig, majd június 9-én személyesen kell megjelenniük a külképviselet által kijelölt szavazóhelyen. Levélszavazásra nincs lehetőségük.

Az EP-választáson lehetőség van arra is, hogy az ember a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre szavazzon, ebben az esetben az adott állam szabályai érvényesek. A Választási Iroda ebben az esetben törli az illetőt a magyarországi névjegyzékből.

A külhoni magyarok és azok, akiknek nincs magyarországi lakcíme, de magyar állampolgárok, május 15-ig kérhették, hogy szavazhassanak az EP-választáson. Az EU-tagállamban lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok az adott ország EP-listáira szavazhatnak. Az EU-n kívüli országokban élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, mivel ezekben az országokban nem rendeznek EP-választást.

Egyéb kérdések és válaszok a választási útmutatóban találhatók.