Milák Kristóf nem állhatott dobogó tetejére Barcelonában

Milák Kristóf 200 méter pillangón elért ideje, 1:55.67, nem volt elegendő a barcelonai Mare Nostrum-versenyen a dobogó tetejére állásához, és három évvel ezelőtt Tokióban a döntőbe sem jutott volna be ezzel az eredménnyel. Az olimpiai címvédő és világcsúcstartó úszó az áprilisi országos bajnokságon nyújtott teljesítményénél közel nyolc tizeddel maradt el a fináléban.

Milák a versenyen a második legjobb idővel jutott be a döntőbe, amelyre edzője, Virth Balázs is különösen kíváncsi volt. A Bp. Honvéd úszója azonban nem tudta megismételni a Duna Arénában elért győztes idejét, és a barcelonai versenyen 1:57.11-es idővel a második helyen végzett. Ezt az eredményt egy órával korábban elért 100 méter gyorsúszásban szerzett kilencedik helyezése és a viszonylag lassú medence is befolyásolta.

A döntőben a dél-koreai Kim Minszob indult a legjobb idővel, és végül Milákot kéttizedes lemaradással megelőzve nyerte meg a versenyt 1:55.47-es idővel. A magyar úszó az utolsó 50 méteren előzte meg a japán Terakado Genkit és a tajvani Vang Kuan-hungot.

Milák Kristóf 20 hónap után úszott ismét külföldi versenyen Barcelonában, legutóbb a 2022-es római Európa-bajnokságon vett részt nemzetközi viadalon. A Mare Nostrum sorozat következő állomása Monacóban lesz, amelyet a júniusi Európa-bajnokság főpróbájaként tekintenek, és ahol a sorozat szombaton és vasárnap zárul.

Milák Kristóf 200 méter pillangón gyakorlatilag egyeduralkodó volt az elmúlt években, legtöbbször megszorongatni sem tudták ebben a számban, és szerdán 100 méter pillangón aranyérmet nyert ezen a versenyen.

Milákhoz hasonlóan ezüstérmet nyert Zombori Gábor, aki 200 méter vegyesen lett második (2:00.99). A viadal csütörtöki versenynapján Szabó Szebasztián 50 méter pillangón szerzett bronzérmet (23.38), Jászó Ádám 50 méter háton negyedik (25.70), Telegdy Ádám pedig 200 méter háton hatodik (2:01.10) lett.