Mikulás Ferenc búcsút int a Kecskemétfilm élén

Mikulás Ferenc, a magyar rajzfilmgyártás meghatározó alakja, távozik a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetői posztjáról, helyét Bán János veszi át.

Mikulás Ferenc, aki több mint öt évtizeden át vezette a kecskeméti rajzfilmstúdiót, 2024. június 1-től adja át az ügyvezetői teendőket Bán Jánosnak, az M5 csatorna korábbi igazgatójának és a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztőjének. A Kecskemétfilm neve nemrégiben a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában is felmerült, ahol A legértékesebb áru című alkotásban vettek részt, Michel Hazanavicius francia rendező megbízásából. Mikulás Ferenc az Indexnek adott nyilatkozatában elárulta, hogy bár fizikailag és szellemileg képes lenne folytatni a munkát, fontosnak tartotta az időben történő stafétaátadást, hogy sima legyen az átmenet a következő vezető számára.

Mikulás büszke arra, amit a stúdióban kollégáival és általa kinevelt munkatársaival létrehozott, mint például a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról, a Mondák a magyar történelemből sorozatok, vagy a Toldi egész estés rajzfilm.

Bán János, aki íróként Bán Mór néven vált ismertté, korábban is szoros kapcsolatban állt a stúdióval, és többek között az Árpádházi szentek sorozat elindításáért felelt a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi elnökeként. Bán elmondása szerint a váltás komoly kihívást jelent számára, hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki átvette Walt Disney-től a céget. Mikulás Ferenc további jelenléte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és az egyetemmel kapcsolatos feladatok intézésében számára a garancia arra, hogy érdemes volt vállalnia az ügyvezetői posztot.

Mikulás reményei szerint a vezetőváltás pozitív változásokat hoz a Kecskemétfilm életébe, és megkönnyíti a projektjeik kivitelezését. Bán János pedig úgy érzi, küldetése van a stúdiónál.

(Borítókép: Mikulás Ferenc 2021. június 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)