Új kormányrendelet a földgázkereskedők védelmében

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent egy kormányrendelet, amely értelmében tiltottá válik a földgázkereskedők szállítóiknak kifizetendő pénzének lefoglalása tartozás fejében. A rendelet az ország ellátásbiztonságának garantálásához szükséges intézkedések kiegészítéseként, valamint az egyetemes gázszolgáltatás zavartalanságának és a gazdasági és társadalmi rend fenntartásának védelmében lépett hatályba.

A rendelet háttere az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra és a humanitárius katasztrófára tekintettel, a veszélyhelyzet ideje alatt vált szükségessé. A kormányrendeletek indoklását nem mindig teszik közzé, és ha igen, az gyakran csak később történik meg. A jogszabály a Magyar Közlöny május 30-i esti számában jelent meg, és már ugyanazon a napon, csütörtökön 23 órakor hatályba is lépett.

A rendelet kimondja, hogy a magyar közrend érdekében tilos bármilyen végrehajtási, biztosítási intézkedés, vagy lefoglalás a földgáz ellenértékének harmadik személy követelésének biztosítása vagy kielégítése céljából. Ez a lépés a gazdasági és társadalmi rend fenntartását hivatott szolgálni.

A közelmúltban egy per is zajlott, ahol a magyar FGSZ Földgázszállítótól kártérítést követeltek, de a felperes nem járt sikerrel. Az ügy hátterében az áll, hogy az orosz Gazprom 2021 elején jelentette be, hogy a gázszállításokat nem a megszokott útvonalon, hanem a Török Áramlat vezetéken keresztül fogja teljesíteni, ami miatt az FGSZ jelentős tranzitdíjaktól esett el.

A bosnyák fél ezzel kapcsolatban ellenkeresetet nyújtott be, állításuk szerint az FGSZ 2019 és 2021 között több tranzitdíjat szedett be, mint amennyi megállapodásban foglalt volt. A svájci választottbíróság mindkét fél érveit elfogadta, de a két fizetési kötelezettség eredményeként a boszniai vállalatok maradtak adósok az FGSZ-nek. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a kihirdetése napján, csütörtökön 23 órakor lépett hatályba.