Az olimpiai bajnok szigorúan kezelné a párizsi indulókat

A kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó, Martinek János, aki jelenleg a férfi és a női öttusa válogatott szövetségi kapitánya, nem szeretné, ha a párizsi olimpiára készülő magyar versenyzők részt vennének a budapesti Európa-bajnokságon. A világbajnokságon meglepetésekre számít, és bízik a magyar öttusázók sikerében.

Martinek János, aki évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik, különös figyelmet fordít a soron következő nagy versenyekre. Június 9-én kezdődik a világbajnokság Kínában, Csengcsouban, amit a július 8-án kezdődő budapesti Európa-bajnokság követ, majd egy hónappal később a párizsi olimpia kerül sorra. Martinek szerint az öttusázóknak, akik a versenyzést életük részének tekintik, különösen oda kell figyelniük, mivel az ördög soha nem alszik, és mindig fel kell készülni a váratlan helyzetekre. Az olimpiai kvótaszerzés utolsó lehetőségénél különösen ébernek kell lenniük a versenyzőknek. Martinek a végső győztes Bőhm Csaba példáját hozta fel, aki a verseny során megmutatta a sportszerűség és a harciasság közötti egyensúlyt.

A szövetségi kapitány szerint a magyar kvótások, Gulyás Michelle és Bőhm Csaba, jó eséllyel indulnak a világbajnokságon, de figyelembe kell venni, hogy a versenyen bármi megtörténhet. Martinek készül a különböző helyzetekre, és bár ő csak javaslatokat tesz, tapasztalatai szerint a szakmai bizottság hallgat rá. Bőhm Csaba kiegyensúlyozottsága és Gulyás Michelle korábbi sikerei ellenére sem érezhetik magukat teljes biztonságban, hiszen a versenyek során bármikor előfordulhatnak váratlan események.

Martinek hangsúlyozza, hogy az olimpiai szereplésre készülő versenyzőknek nem lenne előnyös részt venniük a budapesti Európa-bajnokságon, mivel a párizsi olimpia előtt egy hónappal másra kell koncentrálniuk. Az olimpiai felkészülést egy kéthetes tatai edzőtáborban fogják befejezni, ahol a cél az, hogy a versenyzők a magyar öttusázás hagyományait folytatva sikeresen szerepeljenek. A világbajnokságon induló magyar versenyzők között megtalálhatóak Bauer Blanka, Erdős Rita, Gulyás Michelle, Guzi Blanka a nőknél, valamint Bereczki Richárd, Bőhm Csaba, Demeter Bence és Szép Balázs a férfiaknál.