Új taktikai elemek a magyar válogatottban Dublinban

Az Európa-bajnoki felkészülés hajrájában a magyar labdarúgó-válogatott Dublinba látogat, ahol Írország elleni mérkőzéssel tesztelik a csapat formáját. Lang Ádám és Nagy Zsolt a védelem meghatározó alakjai, akik a telki edzőközpontban tartott sajtórendezvényen osztották meg a felkészülés részleteit és a csapaton belüli hangulatot.

A magyar válogatott a felkészülés utolsó előtti edzőmérkőzésére készül Dublinban, ahol Írország lesz az ellenfél. Lang Ádám és Nagy Zsolt, a védelem két kulcsfigurája, a sajtórendezvényen beszéltek a csapaton belüli hangulatról és az elvégzett munkáról. A sajtótájékoztató időpontját a Magyar Labdarúgó-szövetség programváltozás miatt módosította, ami a szervezési nehézségek ellenére is jelzi az Európa-bajnoki felkészülés fontosságát.

Lang Ádám, aki a klubidény végén sérülés miatt kiesett az Omónia kezdőcsapatából, elmondta, hogy teljesen felépült és készen áll a válogatott feladataira. Beszámolt a csapatban tapasztalható motivációról és felszabadultságról is, amely a közös programok során érezhető. A kerettagok döntése alapján hazai környezetben, Telkiben készülnek az Eb-re, ami mindenki számára kényelmes megoldásnak bizonyult.

Nagy Zsolt a Puskás Akadémiából érkezett, ahol remek tavaszt produkált a sérülése után. Ő is kiemelte a csapat összetartását és azt, hogy a felkészülés során a fizikumra helyezik a hangsúlyt. A jövő héten Dublinban és Debrecenben Izrael elleni mérkőzésekkel zárják a felkészülést, ahol a csapat új taktikai elemeket is kipróbálhat.

A válogatott keretében kapusok, védők, középpályások és támadók egyaránt helyet kaptak, akik közül többen is külföldi klubokban szerepelnek. A csoportkörben Németország, Svájc és Skócia lesznek az ellenfelek, ahol a csoport első két helyezettje mellett a hat csoport harmadikjai közül a négy legjobb is továbbjut a nyolcaddöntőbe.

Az A csoport teljes programja

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

A csapat és a szurkolók reménykednek, hogy a családias hangulat és a közös munka eredményeként sikeres lesz a június 14-én kezdődő Európa-bajnokság. Az előzetes felkészülés során Marco Rossi 26+5 fős keretet hirdetett, amelyben helyet kapott többek között a sérülésből felépült Gulácsi Péter és a kupagyőzelmet érő remekléssel hálálta meg Rossi bizalmát Szappanos Péter is.

A védelemben Willi Orbán térdszalag-szakadása után felépülve február közepétől kezdve minden mérkőzést végigjátszott, míg Szalai Attila pocsék klubidénye ellenére a válogatottban jól teljesített a márciusi felkészülési találkozókon. A szárnyvédők/szélső középpályások között Bolla Bendegúz és Nagy Zsolt kiemelkedő kanadai pontszámmal jelentkezett be kihívónak, míg a támadó középpályások/szélsők között Szoboszlai Dominik és Gazdag Dániel remek formában érkezik az Eb-re. A csatárok között Varga Barnabás kiemelkedő idénye után kérdéses formával, de még mindig magas elvárásokkal érkezik a válogatotthoz.

(Borítókép: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images)