Innovatív gyógyszergyártók kihívásai Magyarországon

Magyarországon az innovatív gyógyszergyártók jelentős részt vállalnak a gyógyszerkassza finanszírozásában, ahol minden harmadik gyógyszert ők finanszíroznak, és a gyógyszerkassza több mint felét az ő gyógyszercégeik állítják elő.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) konferenciáján elhangzott, hogy az innovatív gyógyszergyártók részesedése a gyógyszerkasszában az extraprofitadó miatt 2023-ra 51 százalékra emelkedett, míg korábban csak 25 százalék volt ez az arány. Az egyesület javaslatcsomagot dolgozott ki a kormányzat számára, amely többek között a gyógyszerbefogadási rendszer egyszerűsítését és a terápiák hatásosságának kontrollálását tartalmazza.

Bibity Zsolt, az IQVIA vezetője szerint a gyógyszeripar 2022-ben 1800 milliárd forinttal járult hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez. A szektor jelentős hozzáadott értékű tevékenységet végez, például 2022-ben 21 milliárd forintot fordítottak klinikai kutatásokra, és országszerte 250 kutatás zajlott. Bibity Zsolt kiemelte, hogy a klinikai vizsgálatok aránya az elmúlt években csökkent Magyarországon, ami a versenyképesség csökkenéséhez vezetett.

Maurer Szemere, a Századvég Zrt. kutatója szerint az innovatív gyógyszercégek által előállított 100 forintnyi hozzáadott érték további 85 forintnyi hozzáadott értéket generál a nemzetgazdaságban. A gyógyszerszerszektor 2022-ben 135 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, és a kutatás-fejlesztésre a nemzetgazdasági átlag kilencszeresét költötték.

Márky Kristóf, a Healthware Kft. vezető kollégája szerint a GDP arányos egészségügyi közkiadások Magyarországon 2023-ban 5,7 százalékon álltak, míg az EU országokban ez az arány átlagosan 7,7 százalék. Az iparági adók aránya 2021-ben 23,4 százalék volt, és 2024-re 33,4 százalékra emelkedett.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a gyógyszerkiadások nominálisan emelkedtek, megduplázódtak. Az extraprofitadóval kapcsolatban elmondta, hogy 2025. január 1-től már nem terheli majd a gyógyszercégeket ez az adó. Az innovatív gyógyszergyártók szerint azonban nem az adó kivezetése a megoldás, hanem a GDP növelő mechanizmusok beépítése a rendszerbe.

Az innovatív terápiák költségei magasak, és a kórházak számára nehéz kigazdálkodni a gyógyszerek árát, ami feszültséget jelent az intézményeknek, mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Gaszner Péter, a Generikus Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a generikus gyógyszergyártók és az innovatív gyógyszeripar nélkül nem lehet megoldani a betegellátást. Az infláció és a bérek emelkedése, valamint az árfolyamgyengülés jelentős problémát jelent mindkét szektor számára.