Ezüstérmes lett a női sportpisztolyos csapat

A Major Veronika, Jákó Miriam, Sike Renáta összeállítású magyar csapat ezüstérmet nyert a nők 25 méter pisztoly trió elnevezésű, kieséses rendszerű csapatversenyében az eszéki puska, pisztoly Európa-bajnokságon, a szerdai bronzérem után.

A magyar csapat a hagyományos versenyben szerzett szerdai bronz után csütörtökön állhatott fel a dobogó második fokára. A trió versenyszám jelentős különbsége a hagyományos számhoz képest, hogy itt a csapatok tagjai valóságosan egymás mellett lőnek, szemben az egyéni viadalok összesített eredményeivel.

A verseny rangsoroló szakaszával vette kezdetét, ahol a sportolók 15 pont- és 15 rapid lövést adtak le, és a magyarok a harmadik helyen végeztek. Ez a szakasz általában kiszűri a mezőnyt, de Eszéken minden trió továbbjutott, mivel csak hat csapat indult.

A második szakaszban, a Q2-ben az egyéniben nyolcadik helyezett Major vezette csapat 443 körös teljesítménnyel a második helyre került, így az aranyért a Josefin Eder, Monika Karsch, Doreen Vennekamp összeállítású német csapattal mérkőzhettek meg.

A döntőben a csapatok pontokért lőttek, öt rapid lövés sorozatait követően a jobb eredményt elért csapat két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pontot. A győzelemhez szükséges pontszám 16 volt.

A német csapatot erősítette a világbajnoki címvédő Doreen Vennekamp is, aki a szerdai egyéni fináléban ezüstérmet szerzett, így előzetesen ők számítottak esélyesebbnek. A második szakaszban azonban csak egy kör választotta el őket a magyaroktól, ami szoros küzdelmet sejtetett.

A fináléban a csapatok egészen 14-12-ig fej-fej mellett haladtak, többször is változott a vezetés, és két sorozat is döntetlennel zárult. Major Veronikáék 5–7-es állásról egyenlítettek, sőt 10–8-nál és 12–10-nél is vezettek még. Azonban az utolsó két ötös sorozatban a német csapat volt a jobb, és 16-12-re győzött.

Ez volt a magyar küldöttség második érme Horvátországban, az első érmet szerdán ugyancsak a Major Veronika, Jákó Miriam, Sike Renáta alkotta magyar hármas szerezte. A hagyományos csapatversenyben az 1756 körrel első németek és az 1746 körrel második franciák mögött lett a magyar alakulat bronzérmes 1741 körrel. Érdekességként a negyedik bolgárok is ugyanennyit lőttek, de a magyarok kettővel több belső tízest értek el.

Újabb kvótát nem szerzett a magyar küldöttség, de négy versenyzőnk – Fábián Sára Rahel, Major Veronika, Pekler Zalán Tibor és Péni István biztosan ott lesz a párizsi olimpián.