Európa gazdasági helyzetéről festett baljós képet a MOL vezetője

Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója szerint Európa gazdasági helyzete aggasztó, és a kontinens versenyképességének csökkenése komoly kihívások elé állítja az ipart.

A Macronomx Meetup konferencián elhangzott előadásában Bacsa György "Európa egy elszegényedő eminens tanuló" kifejezéssel jellemezte a kontinenst, kiemelve, hogy az autógyártásnak, amely az európai ipar 6 százalékát teszi ki, jelentős szerepe van, ám a Volkswagen botrány óta ez a szektor is megrendült. Bacsa szerint, ha az európai ipar nem marad versenyképes, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén sem leszünk sikeresek.

Az ügyvezető igazgató rámutatott, hogy Európa ugyan jól teljesít az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, de a gazdasági teljesítmény romlása aggasztó. Bacsa György szerint Európa csupán 7 százalékát adja a világ széndioxid kibocsátásának, míg Kína 29 százalékáért felelős.

A MOL vezetője szerint az európai autóipar, amely egykoron vezető szerepet töltött be, mára globálisan B kategóriába sorolható, és a régióban működő vállalatok elhagyhatják Európát vagy átszervezhetik tevékenységüket más régiókba. Ez nemcsak a globális klímapolitika szempontjából jelent hátrányt, hanem az európai ipar további gyengüléséhez is vezethet.

Bacsa György idézte Enrico Lettát, aki szerint az európai versenyképesség csökkenésének elsődleges oka a pénzügyi, energia és kommunikációs szektorok integráltságának hiánya. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a következő Európai Bizottságnak és parlamentnek a versenyképes iparpolitikára kell helyeznie a hangsúlyt. Bacsa véleménye szerint nem reális a tradicionális energiaforrások teljes kivezetése a növekvő globális energiaigény miatt, mivel a jelenlegi helyzetben egyetlen fosszilis energiaforrás sem lesz kiváltható a közeljövőben.

Mindeközben a MOL gazdasági stabilitását jelzi, hogy a Fitch Ratings megerősítette a MOL 'BBB-' befektetésre ajánlott hitelminősítését és változatlanul hagyta az olajcég hosszú lejáratú adósságbesorolásához kapcsolódó 'stabil' kilátást. Ez az értékelés bizonyítja, hogy a vállalat pénzügyi alapjai továbbra is erősek, ami fontos tényező lehet az európai ipar jövőbeli versenyképességének megőrzésében.