Mészáros Lőrinc bankja, kukoricafeldolgozója és sportmárkája is erősödik

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank jelentős növekedést és kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024 első negyedévében, miközben a Kall Ingredients Kft. is nyereséges évet zárhatott a Gyármentő Programnak köszönhetően, és a 2Rule sportmárka is rekordévet zárt.

Az MBH Bank, amely az ország második legnagyobb bankjaként pozícionálja magát, tovább folytatja a tavaly megkezdett sikeres pénzügyi teljesítményét. A bank közleménye szerint a 2024-es év első három hónapjában jelentős mértékben, közel 11 785 milliárd forintra növekedett a mérlegfőösszeg, ami több mint 1 337 milliárd forintos növekedést jelent a tavalyi bázisidőszakhoz képest.

A bank adózás előtti eredménye is impozáns, 92,8 milliárd forintot ért el, ami a bank erős pénzügyi helyzetét tükrözi. Emellett a tőkearányos megtérülés is kiemelkedő, 30,4 százalékot ért el, ami nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó.

Az MBH Bank a hitel- és betétállomány terén is jelentős növekedést könyvelhetett el. A bruttó hitelállomány meghaladta az 5 643 milliárd forintot, míg az ügyfélbetétállomány 7 588 milliárd forintot tett ki.

A bank, amely az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank összefésülésével jött létre, nagyjából 50 százalékban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, míg a magyar állam mintegy 30 százalékban részesedik a tulajdonában. Mészáros Lőrinc így tovább gyarapítja vagyonát a bank sikeres működésének köszönhetően.

A Kall Ingredients Kft., Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása, szintén pozitív eredményeket ért el, amelyet részben az állami Gyármentő Program támogatásának köszönhet. A program keretében 150 milliárd forint állt rendelkezésre, és a Kall Ingredients Kft. is részesült a támogatásból, bár a pontos összeg nem ismert. A cég, amely élelmiszeripari alapanyagokat, alkoholt és takarmányokat állít elő, 2018 óta csak 2019-ben termelt nyereséget, de a tavalyi évben sikerült 251,7 millió forintos tiszta profittal zárnia.

A Kall Ingredients Kft. árbevétele a tavalyi évben 77,6 milliárd forint volt, ami a keményítőgyártásból és az EU piacán történő értékesítésből származik, bár az egyéb termékek gyártása nem ment túl jól, hiszen az ebből származó bevétel negyedével csökkent egy év alatt. A dolgozói létszám nem változott, de a bérek 20 százalékkal emelkedtek, így az átlagos havi bruttó bér 553 ezer forintról 678 ezer forintra nőtt. A vállalat adófizetési kötelezettsége 4,2 millió forint volt, ami a bevételhez képest szerény összegnek számít. Az eredménytartalékban felhalmozódott 18,5 milliárd forintos mínusz ellenére a cég a negyedmilliárdos profitnak köszönhetően pozitív irányba mozdult el.

A Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2Rule is sikeres évet zárt. A Magyar Sportmárka Zrt. által forgalmazott márkát korábban érintették bizonyos zavarok, mint például a fióktelepek bezárása és a webshop ideiglenes szünetelése, de a frissen nyilvánosságra hozott adatok szerint a cég rekordbevételt és nyereséget ért el. A 2Rule 903 millió forintos bevételt ért el, ami közel 100 millióval több az előző évinél, és ebből 213 millió forint profitot termelt. A cég létszáma is bővült, hatról hét főre nőtt, az átlagos havi bruttó bér pedig 1,1 millió forint volt. Osztalékot azonban továbbra sem fizetett a cég.