Letöltendő börtönbüntetést kértek egy mezőgazdasági gépgyártó cég korábbi vezetőire

Helyreigazítás:

„Az alábbi cikkben ismertetett büntetőügyben az érintett társaság korábbi vezetői érintettek. A cikkben „vezető”, „pénzügyi vezető”, „cégvezető” és „ügyvezető”-ként megjelölt személyek alatt az értinett társaság 2016-ot megelőző időszakban alkalmazott vezetőit kell érteni. A főügyészség által a cikkben foglaltak szerint büntetőeljárás alá vont személyek 2016 óta nem állnak az érintett társaság alkalmazásában. A társaság jelenlegi ügyvezetői/vezetői a cikkben ismertetett büntetőügyben nem érintettek.„

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség letöltendő börtönbüntetést kért három személyre, akik egy jelentős magyarországi mezőgazdasági gépgyártó cég egykori vezetőiként 400 millió forinttal károsították meg a társaságot. A vádhatóság nyolc további terhelttel egyezséget kötött.

Ocsovai Ágnes, a vármegyei főügyészség szóvivője szerint a cég volt ügyvezetője és pénzügyi vezetője együttműködve arra kérte fel a korábbi üzleti partnereket, hogy állítsanak ki valótlan számlákat, amelyek nem valós gazdasági eseményekre utaltak.

A gépgyártó cég ezeket a fiktív számlákat elfogadta és kifizette, az átutalt összegek egy része az akkori cégvezetőkhöz került vissza készpénzben, míg a másik részét magánérdekeket szolgáló szolgáltatásokra, például gépjárművek szervizelésére vagy egy akkori cégvezető sofőrjének bérkifizetésére használták fel.

A számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a beszámlázó cégek olyan szolgáltatásokról állítottak ki számlát, amelyek a sértett cég tevékenységi körébe illettek. A volt pénzügyi vezető hitelesítette ezeket, így csak a korábbi cégvezetők és a beszámlázó cégek vezetői tudtak a fiktív tranzakciókról. Az ügyészség a két egykori cégvezetőn kívül egy harmadik személyre is börtönbüntetést és pénzbüntetést kért, továbbá javasolta, hogy tiltsák el őket a közügyektől és a cégvezetői tevékenységektől.