Iszlám Állam rajongó tinédzsert tartóztattak le

Letartóztattak egy fiatalkorú férfit, aki az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő tartalmakat készített. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a letartóztatás célja a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása volt.

Az MTI beszámolója alapján a Terrorelhárítási Központ hétfőn fogta el a fiatalkorút, majd a Fővárosi Nyomozó Ügyészség háborús uszítás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A nyomozás során a Központi Nyomozó Főügyészség és a bíróság nem adhat tájékoztatást a büntetőeljárás minősített adatairól, de hangsúlyozták, hogy a nyilvánosságra került információk nem adnak okot pánikra.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyermekvédelmi intézkedéseket is megtette, és felhívták a figyelmet arra, hogy a szélsőséges szervezetek az interneten is folytatják propaganda és toborzási tevékenységüket. Ezek az anyagok többségében elborzasztják a felnőtt felhasználókat, azonban a szélsőséges csoportok célja, hogy tevékenységüket "romantikus színben" tüntessék fel, ezzel vonzva a sérülékenyebb fiatalokat. A hatóságok arra ösztönöznek mindenkit, hogy ha szélsőséges tevékenységre utaló jeleket észlelnek, kérjenek szakember segítségét.

Az ügyészség kiemelte, hogy a büntetőeljárásnak vannak olyan adatai, amelyek minősítettek, így azokról sem a Központi Nyomozó Főügyészség, sem a bíróság tájékoztatást nem adhat. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincsenek olyan információk, amelyek pánikra adnának okot. A szükséges gyermekvédelmi intézkedések megtétele mellett felhívták a figyelmet arra is, hogy a szélsőséges szervezetek tudatosan törekednek tevékenységüket olyan romantikus színben feltüntetni, hogy azzal sérülékenyebb fiatalokat maguk mellé állítsanak, így e témáról beszélni kell. Ha egy szülő vagy pedagógus ilyen jeleket tapasztal, indokolt szakember segítéségét kérni.