Újabb négy évig Lázár János a teniszszövetség elnöke

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) közgyűlése csütörtökön újabb négy évre egyhangúlag bizalmat szavazott Lázár János elnöknek és Markovits László alelnöknek.

A budapesti Nemzeti Edzésközpontban összehívott közgyűlés eredetileg nem volt határozatképes, de a szavazást harminc perccel később megismételték, amikor már 93 képviselő volt jelen a lehetséges 366-ból. Lázár János, aki 2020 óta áll a szövetség élén, a szavazás előtt megköszönte a bizalmat, és jelezte, hogy a következő két évben biztosan vállalja a feladatot, de 2026 nyarán értékelni fogja a helyzetet és dönt a program folytatásáról.

Az MTI információi szerint az elnökségi tagságra jelentkezők közül öten visszaléptek, így a kilenc helyre éppen annyi jelölt maradt, ami lehetővé tette a nyílt szavazást. Lázár hangsúlyozta, hogy a következő időszakban a szponzorpénzek megszerzése lesz a legfontosabb feladat, mivel az elfogadott költségvetéshez további 150 millió forint szponzori támogatás szükséges.

A teniszszövetség pénzügyi helyzete korábban válságos volt, Lázár elődje, Szűcs Lajos 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, amiből 2,5 milliárdot meg is kapott, mivel az MTSZ a béreket sem tudta kifizetni. Lázár János a pénzügyi gondok miatt Orbán Viktor felkérésére vette át a szövetség irányítását, és büntetőfeljelentést tett. A volt főtitkár ellen indított kártérítési pert azonban elvesztették, és Richter Attilának körülbelül 16 millió forintot kell kifizetniük. A kormány a pénzügyi konszolidációra már több mint 13 milliárd forintot költött.

A küldöttek egy kivétellel mindenkinek a megválasztását egyhangúlag támogatták, az ellenőrző testület elnöke, Homonnay Géza esetében hárman tartózkodtak. Július 28-ával kezdődően négy évre Lázár János az elnök, Markovits László az alelnök. Az elnökség tagjai Adámi Csaba, Kosztoványi Roland, Erdei Csaba, Schmitt Gréta Katalin, Simon István, Somogyi Zsolt, Szávai Tibor, Szombati-Serfőző Eszter és Vágó László.