A kutyák képesek felismerni a megbízhatatlan embereket

A Kiotói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a kutyák képesek felismerni, ha valaki megbízhatatlan. A kutatás során a kutyák viselkedését vizsgálták, és arra jutottak, hogy az állatok képesek értékelni az emberi gesztusok megbízhatóságát.

A Kiotói Egyetem kutatócsoportja, Akiko Takaoka vezetésével, egy sor kísérletet hajtott végre, amely során a kutyák képességét tesztelték az emberi viselkedés felismerésére. A kutatás során a kutyákat megtévesztették: először egy étellel teli edényre mutattak, majd egy üres edényre, ami után a kutyák nem voltak hajlandóak követni a mutatást, ha a személy korábban megtévesztette őket.

A kísérlet során minden egyes kutya, összesen 34, harmadszorra már nem ment oda az ételt tartalmazó edényhez, ami arra utal, hogy a kutyák képesek felismerni a hazugságot, vagy legalábbis komoly bizalmi problémáik vannak azokkal az emberekkel szemben, akik korábban megtévesztették őket.

A kutatók szerint a kutyák szociális intelligenciája fejlettebb, mint azt korábban gondolták, és ez a képesség az emberrel való hosszú történetük során fejlődött ki. Takaoka meglepődött azon, hogy a kutyák milyen gyorsan értékelték az ember megbízhatóságát.

John Bradshaw, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint a kutyák a kiszámíthatóságot részesítik előnyben, és ha az emberi gesztusok nem következetesek, a kutyák idegesek és stresszesek lehetnek.

A kutatók terveik között szerepel, hogy a kísérletet farkasokkal is megismétlik, hogy megvizsgálják a háziasítás hatásait a kutyák viselkedésére.