Az uniós határidő közeledtével egyre több a rögzített kupak

Lassan minden kupak ott fityeg majd a palack nyakán, közeleg az uniós határidő, amelynek hatására a rögzített kupakok egyre elterjedtebbek lesznek.

Sokan még emlékezhetnek a jótékonysági akciókra, ahol üdítős és ásványvizes palackok kupakjait gyűjtötték, ám ezek a kezdeményezések hamarosan a múlté lesznek az új uniós szabályozás életbe lépésével. A Zöld Pálya szerint ezek a megmozdulások a napjaikat élik, mivel a rögzített kupakok kötelezővé válása közelít. Magyarországon már hónapok óta jelen vannak ezek a kupakok, így a közelgő határidő kevésbé érinti hazánkat.

A rögzített kupakok bevezetésének célja, hogy biztosítsák a kis műanyag kupakok újrahasznosítását a palackokkal együtt. Az elsők között a Coca-Cola alkalmazta ezt a megoldást, ráadásul egy extra műanyag csíkkal is nehezítik a kupak eltávolítását az uniós tagállamokban. A többi gyártónak is július 1-ig kell alkalmazkodniuk ehhez a változáshoz.

Az intézkedés hátterében az ENSZ által megfogalmazott cél áll, miszerint 2040-ig 80 százalékkal kell csökkenteni a globális szennyezést. Habár ez a lépés hasznos és hatékony lehet a környezetvédelem szempontjából, a vásárlók egy része nem örül ennek a változásnak. Sokan közülük arról számoltak be, hogy a rögzített kupakok megnehezítik az üvegből való kényelmes ivást.