Megválasztották a Magyar Jégkorong Szövetség új elnökét

Kolbenheyer Zsuzsannát választották meg a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökének, aki négyéves mandátumot tölt majd be a szervezet élén.

Az előző elnök, Such György hétfőn jelentette be, hogy nem áll újra jelölésre, így Kolbenheyer Zsuzsanna lett az egyetlen jelölt, akit a nagy klubok – a Fehérvár, az ifj. Ocskay Gábor Akadémia, a MAC, a DEAC, a DVTK, a Dunaújváros, az FTC, a Győr és az UTE – is támogattak. A szavazáson 302-ből 285 szavazatot kapott, 17 szavazat nem mellette szólt. Az MJSZ új elnöke hangsúlyozta, hogy nyitott és őszinte kommunikációra törekszik majd, és áttekinti az előző vezetés utolsó pillanatokban hozott döntéseit. Emellett ígéretet tett a sportágon belüli konfliktusok együttes megoldására, valamint egy átfogó utánpótlás-fejlesztési program elindítására magyar szakemberek bevonásával. Kiemelte, hogy a célja a sportág népszerűségének növelése és a szurkolók visszacsábítása.

Kolbenheyer Zsuzsanna, aki jogász végzettségű és 46 éves, az első nő, aki az MJSZ élére került. Korábban maga is aktív jégkorongozó volt, 55 alkalommal képviselte a magyar válogatottat, és a nemzetközi szövetség (IIHF) tanácsának is tagja. Az MJSZ-n belül több pozíciót is betöltött már, többek között alelnök és nemzetközi igazgató volt, valamint a női szakág vezetője. A nemzetközi szövetségben harmadik ciklusát tölti, egyúttal vezetője a női és a jogi bizottságnak is. Az általa irányított munka révén a válogatott negyedszerre szerepel jövőre az elitben.

A távozó Such György a válogatottak sikereit emelte ki búcsúlevelében, kiemelve, hogy a férfi és női csapatok a világelitbe jutottak, az utánpótlás csapatok pedig megőrizték helyüket a közvetlen élvonal alatt. Az MJSZ számláin jelentős összeg, több mint 4,5 milliárd forint található, további 1,3 milliárd forint pedig TAO-támogatásból áll rendelkezésre.

A közgyűlésen elfogadták a beszámolókat, és kiemelték, hogy a kiadások növekedni fognak az olimpiai selejtezők miatt. Az elmúlt idény legjobbjainak járó díjakat is átadták: Bálizs Bence kapus, Stipsicz Bence hátvéd, Hári János csatár, Papp Kristóf a legtechnikásabb játékos, Varga Balázs a legjobb újonc, Németh Anikó a legjobb női kapus, Odnoga Lotti a legjobb női hátvéd, Huszák Alexandra a legjobb női csatár, és Horváth Alex az ifjúsági kategória legjobbja lett. Az utánpótlásedzők közül Delaney Collins és Pichler Gyula kapta meg a Séra Miklós-díjat.

Az önállósodás óta az MJSZ elnökei:

  • Sárközy Tamás (1988–98),
  • Hudák János (1998–99),
  • Inotay Balázs (1999–2001),
  • Fertő László (2001–03),
  • Studniczky Ferenc (2003–10),
  • Németh Miklós (2010–15),
  • id. Kovács Csaba (2015–16),
  • Such György (2016–24),
  • Kolbenheyer Zsuzsanna (2024–)