A repülési turbulenciák növekvő kihívásai

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá és veszélyesebbé válnak a repülés során tapasztalható turbulenciák, amelyek előrejelzése jelenlegi módszerekkel nem lehetséges. A légörvények növekvő száma és intenzitása komoly kihívást jelent a légi közlekedés számára.

A klímaváltozás hatására a repülőutak során tapasztalt turbulencia mértéke és gyakorisága növekszik, ami fokozza az utasok és a személyzet kockázatait, valamint a költségeket is. A Singapore Airlines és a Qatar Airways gépeivel nemrég történt incidensek is alátámasztják ezt a tendenciát.

A turbulencia okozta veszélyeket a tiszta időben kialakuló légörvények jelentik a legnagyobb mértékben, mivel ezeket a viharokhoz köthető turbulenciákkal ellentétben a távérzékelő eszközökkel szinte lehetetlen észlelni.

A repülőutak számának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése mellett a súlyos és nehezebben előrejelezhető turbulenciák száma is emelkedik, ami rávilágít arra, hogy a repülés egyszerre okozója és elszenvedője a klímaváltozásnak.

A Geophysical Research Letters folyóiratban közzétett tanulmány szerint az Atlanti-óceán északi része felett a súlyos turbulenciák éves időtartama 55%-kal nőtt 1979 óta, míg a mérsékelt erősségű és az enyhe turbulenciák esetében is jelentős növekedést tapasztaltak.

A turbulencia okozta kockázatok csökkentéséhez elengedhetetlen az előrejelzési módszerek fejlesztése, ami a légköri folyamatok kis skálájú jellegéből adódóan kihívást jelent. A NASA egyik kutatóközpontja már dolgozik egy korai figyelmeztető rendszeren, amelynek segítségével a tiszta időben kialakuló turbulenciát már kevesebb mint 500 km-ről észlelhetővé tehetik.