Katar lehet a 2036-os olimpia házigazdája?

Katar, amely nemrégiben, másfél éve rendezte meg a labdarúgó-világbajnokságot, esélyes lehet arra, hogy a 2036-os nyári olimpiai játékokat is megrendezze.

A Relevo spanyol sportnapilap értesülései szerint Doha, Katar fővárosa áll a legközelebb ahhoz, hogy a 2036-os nyári olimpia házigazdájaként üdvözölhesse a világot. A lap információi szerint Katar már a rendezés részleteinek véglegesítéséhez is közel áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) együttműködve.

Katar nem az egyetlen ország, amelyik megpályázta a játékokat; Szaúd-Arábia, Indonézia és India is jelezte érdeklődését, és több más ország, köztük a Koreai Köztársaság, Lengyelország, Egyiptom, Németország, valamint Törökország és Magyarország is fontolgatja a pályázat benyújtását.

A NOB tagjai azonban a Relevo szerint Dohát részesítik előnyben, ami részben a kontinensek körforgásának szabályával magyarázható. Európa (Párizs 2024), Amerika (Los Angeles 2028) és Ausztrália (Brisbane 2032) után logikus lépés lenne egy ázsiai városnak adni a lehetőséget.

A spanyol lap kiemeli, hogy a Közel-Keleten korábban még sosem rendeztek olimpiát, ami tovább erősítheti Doha esélyeit. A NOB hasonlóan döntött a 2016-os riói játékok esetében is, amikor először került sor dél-amerikai olimpiára.

Doha már bizonyította rendezői képességeit, hiszen az elmúlt években több jelentős világversenyt is sikeresen bonyolított le, mint például a 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságot, a 2016-os országúti kerékpáros világbajnokságot, a 2019-es atlétikai világbajnokságot és nem utolsósorban a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot.