John Lennon 50 év után megkerült gitárja rekordáron kelt el

Egy New York-i telefonos árverésen 2,3 millió fontért, ami jelenlegi árfolyamon több mint egymilliárd forintnak felel meg, talált gazdára John Lennon egykori 12 húros akusztikus gitárja.

A Beatles együttes tagjának hangszerei közül ezért a legmagasabb összeget fizették ki eddig. A korábbi rekordot Lennon egy másik akusztikus gitárja tartotta 2,4 millió dollárral, amelyet Ringo Starr dobfelszerelése követett 2,2 millió dollárral. A mostani rekordösszegű eladás különlegességét növeli, hogy a gitár a You’ve Got To Hide Your Love Away című dal felvételén és a Help!-filmben is szerepet kapott. Ráadásul a hangszer évtizedeken át elveszettnek hitték, míg végül egy költözés során egy ház padlásán nem találtak rá.

A gitár eredetileg a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki azt később együttese turnészervezőinek adta, utána veszett nyoma a hangszernek. A gitárt elárverezése előtt felújították, értékét 485-647 ezer font (220-295 millió forint) közé becsülték, de végül jóval magasabb összegért, 2,3 millió fontért cserélt gazdát a Julien’s Aukciósház által a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.

Februárban számoltunk be arról, hogy Paul McCartney ismét birtokába került egy rég elveszettnek hitt basszusgitárja, amelyet több mint fél évszázaddal ezelőtt loptak el tőle. Habár ez a gitár jelenleg nem eladó, szakértők szerint ha árverésre kerülne, akkor az lehetne minden idők legdrágább gitárja.

A kétnapos árverést vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.