Északkelet-Magyarországot jégeső sújtotta

Csütörtök délután a Bakonyban, délen és főképp Északkelet-Magyarországon pusztított a vihar, melyet felhőszakadás és helyenként jégeső kísért.

A nyugati határszélen és a Bakonyban, valamint a Hatvan-Berettyóújfalu vonalától északkeletre jelentős viharok alakultak ki, amelyeket a meteorológusok már előre jeleztek. A Blikk szerint a ciklon, amely több hullámban hozott erős zivatarokat, közelített az ország felé. A csütörtöki délután folyamán nyugatabbra és délen is elszórtan zivatarok voltak tapasztalhatóak.

A hét többi napjához hasonlóan, a nyugodt délelőtt után sorra jöttek a zivatarok, melyek közül néhány 10-15 mm csapadékot is hozott, de a jégesők okoztak nagyobb problémákat északkeleten. Nyírteleken és Nagyhegyesen is jégesővel tombolt a vihar, ahol nagyszemű jégdarabok hullottak az égből. Emellett Cserhátsurányban a heves esőzések miatt megáradt egy patak, ami két ház udvarába folyt be, de a házakat még nem veszélyezteti. A rétsági hivatásos tűzoltók és Bokor település önkéntes tűzoltói homokzsákokkal próbálták meg elvezetni a vizet, és a Rákóczi út érintett szakaszát lezárták. Mezőkövesden is villámárvíz alakult ki a vihar miatt.

Balmazújvárosban egy villámcsapás miatt kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete, az Árpád utcában, öt négyzetméteren égett a tűz. A város önkormányzati tűzoltói két vízsugárral oltották el a tüzet, majd megkezdték az utómunkálatokat.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken még mozgalmasabb időre lehet számítani, erős gomolyfelhő-képződéssel, záporokkal és zivatarokkal. Heves zivatarok és zivatarrendszerek várhatóak, melyeket jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetnek. A Hungaromet szerint pénteken izmosabb cellák érkeznek, és két nagyobb hullámban várható csapadék. Az előrejelzés szerint péntekre virradóra délnyugat felől érkezik egy csapadékzóna, amelynek előterében, illetve a csapadékzónába ágyazva zivatarokra kell számítani. Környezetükben – kiemelten a Dunától keletre – viharos, óránkénti 60–80 kilométeres széllökés, jégeső és intenzív, 15–25 milliméter közötti csapadék is előfordulhat.

A vihar több település kertjét is szétverte: Nyírteleken egy kukoricást pusztított le, Fényeslitkén pedig szintén jégeső volt, amely vastag jégtakaróval fedte le a telkeket.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras