A Balaton új ízvilága: megérkezett a hekkfagyi

Egy balatoni cukrászmester, Pálfi Attila újítása a gasztronómia terén: a világ első hekkes fagyiját készítette el, amely már a helyi Vitorlás Fagyizó kínálatában is megtalálható.

A likeBalaton.hu-nak adott interjúban Pálfi Attila elárulta, hogy korábban már nyert különdíjat a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami olyan népszerű lett, hogy azóta is állandó része a fagyizó választékának. A Balaton klasszikus tésztaételéből inspirálódott finomság 2023-ban különdíjat nyert a Balaton fagylaltja versenyen. Az új kihívások kedvelőjeként vállalkozott a hekkfagyi elkészítésére, amely egy sós, halas ízvilágú édesség.

A hekkfagylalt különlegessége, hogy a krém alapjában gyümölcscukor mellett só és mustár is található, amelyek egyedi ízkombinációt eredményeznek. A sült hekket a szomszédos Gyufa büfében készítik el, amelyet szálkátlanítás után tejszínes pástétommá alakítanak, majd ezt keverik össze a fagyival és fagyasztják ki.

Pálfi Attila tisztában van vele, hogy a hekkfagyi nem mindenki számára lesz azonnali kedvenc, de célja nem is ez volt. Innovatív ötleteivel szeretne új színt vinni a cukrászatba, és úgy véli, hogy néhány év múlva ezek az ötletek már nem fognak annyira meglepetést okozni. A cukrász legutóbb egy nemzetközi versenyen 6. helyezett lett a mangós fagyijával, ahol kötelezően ezzel a gyümölccsel kellett valami újat alkotni, ám a cukrászt jobban érdeklik a sós ízek. Csinált már sós tökmagfagyit, mentás kígyóuborka-fagylaltot, és sült kaliforniai paprikával feldobott málnafagyit is.

Kétféle ízkölteménnyel nevezett be a Balaton fagylaltja versenyre a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó cukrásza, Pálfi Attila. Az egyik egy Boronkai kézműves sajtból készült fagylalt, fehér mákkal és fügével, a másik ennél jóval extrémebb: ez a mustáros hekkfagyi.