Újabb előadás elmaradása az Operaházban

A budapesti Operaházban ismét elmarad egy előadás, ezúttal a Háború és béke című darabot nem láthatják a nézők a meghirdetett időpontban.

Az Operaházban az utóbbi időben több probléma is felmerült, többek között a dolgozók sztrájkja, ami több előadást is érintett. A sztrájk hatására előfordult, hogy népszerű darabokat rövidítettek le, vagy éppen a zenekar és az énekesek nem jelentek meg. A helyzet végül március végén oldódott meg, amikor a vezetőség és a szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében.

A legújabb fejleményként a teátrum hivatalos Facebook-oldalán jelentették be, hogy a 2024. június 2-án, vasárnap 11.00 órára meghirdetett Háború és béke előadás elmarad. Az okokat nem részletezték, csupán a következő üzenetet tették közzé: "Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy sajnálatos módon a 2024. június 2. (vasárnap) 11.00 órára meghirdetett Háború és béke előadás elmarad. Az előadásra jegyet váltó nézőinket munkatársaink hamarosan személyesen is értesítik. A megvásárolt jegyek az előadás bármely másik időpontjára különbözet fizetése nélkül cserélhetők vagy visszaválthatók. Az okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük! Szeretettel várjuk Önöket további előadásainkon!".

Az Operaház korábbi igazgatója, Szinetár Miklós, aki idén töltötte be a 92. életévét, őszintén beszélt arról, hogy miért és hogyan hozta meg élete fontos döntéseit. Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A művész vezetői pozícióban is dolgozott, és elmondta, hogy mindig kész volt arra, ha nem megy, akkor másnap felálljon. Az Operaházban történtekre visszaemlékezve elmondta, hogy a szakszervezet vezetője figyelmeztette őt, hogy már három igazgatót "megettünk", amire ő azt válaszolta, hogy mire a szakszervezet vezetője kinyitja a száját, ő már nem lesz ott. 2005-ben, amikor az Operaháznak ígért pénz jó részét elvették, Szinetár nem tudott volna minőségi munkát végezni, így lemondott pozíciójáról.

Szinetár Miklós a kora ellenére is jó formában van, és hangsúlyozza, hogy a munka fontos az időseknek is, mert szellemileg karbantart. Reggelente tornázik, úszik, és szeret sétálni, bár a lépcsőzés már nehezebben megy neki. A művész, aki évek óta könyveket ír, nemrégiben jelentette meg önéletrajzszerű könyvének második kötetét, és továbbra is rendez.