Horvátország fürdőhelyeinek minősége az élen jár Európában

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése alapján Horvátország fürdővizei kiemelkedő minőségűek, ezzel az ország az élen jár Európában a tengerparti fürdőhelyek tekintetében.

Az Európai Unió 27 tagállamát, valamint Albániát és Svájcot felölelő vizsgálat során négy ország tűnt ki különösen tiszta fürdővizeivel: Görögország, Horvátország, Ciprus és Ausztria. A fürdővizek minőségét mikrobiológiai szempontok alapján, egy uniós irányelv szerint értékelték, mely négy különböző kategóriába sorolja a vizsgált vizeket: rossz, elégséges, jó és kiváló.

Horvátországban összesen 936 fürdőhelyet vizsgáltak 2023-ban, melyek közül 905, azaz 96,7 százalékuk bizonyult kiváló minőségűnek. Különösen jó eredményeket értek el a tengerparti fürdőhelyek, ahol az 894 vizsgált hely közül 886, tehát 99,1 százalék kapott kiváló minősítést, ami Európa legjobb eredménye. A belső, nem tengerparti fürdőhelyek esetében 42 helyből 19 ért el kiváló minősítést, 18 jó minősítést, míg 3 elégséges minősítést kapott, ami valamivel szerényebb eredmény.

Ezek az adatok kiemelik Horvátország jelentőségét mint ideális úti cél a tengerparti nyaralások és a vízi sportok kedvelői számára, ahol a fürdővizek tisztasága és minősége garantáltan magas színvonalú. Idén nyáron a magyarok az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába terveznek utazni, bár a válaszadók 11 százaléka nem tud nyaralásra költeni.