A kertek megmentői: Harc a csigák ellen

A tavaszi és nyári időszakban a kerteket gyakran támadják meg a csigák, amelyek közül néhány fajta komoly károkat okozhat a veteményesben.

A házas csigák többsége és a hazánkban élő meztelen csigák csak egy része jelent valódi fenyegetést a kertekre. Az Agroinform adatai szerint a meztelen csigák közül csupán 10 fajta tekinthető károsnak, míg az éticsiga hasznosnak számít, hiszen eltakarítja a növényi maradványokat és a korhadó szerves anyagokat, valamint más csigák tojásait is fogyasztja.

A nagy barna meztelencsiga és a spanyol csupaszcsiga azonban kifejezetten kártékonyak. Az előbbi nagy távolságokat képes megtenni, míg az utóbbi szinte mindent elpusztít, amivel érintkezik a veteményeskertben. A spanyol csupaszcsiga ráadásul nagy számban, akár 150-200 tojást is képes lerakni, és a hideg idő sem jelent számára akadályt.

A kert rendben tartása az egyik leghatékonyabb módszer a csigák távoltartására. Ha rendszeresen nyírjuk a füvet és eltávolítjuk a pitypangokat, a csigáknak kevesebb rejtekhelyük marad. A gyomlálás is fontos, hogy ne találjanak nedves helyeket, ahol elrejtőzhetnek. A száraz, napos területek és a magaságyások is megnehezítik a csigák mozgását.

Az öntözést célszerű reggelre időzíteni, mivel a csigák éjszakai állatok. Érdekes módszer a csigák csapdázására a sör használata, amelynek illata és íze vonzza őket. Egy majdnem peremig beásott pohár sör csigamágnesként működik, és mivel a csigák nem úsznak jól, ez halálos csapdát jelenthet számukra. Az indiai futókacsák is hatékonyak lehetnek a meztelencsigák ellen, míg a begónia, a fekete ribizli és a paradicsom nem tartoznak a csigák kedvencei közé. Az ágyások sóval történő beszórása is hatékony védekezési módszer.