Hatan szenvedtek gázmérgezést egy veszprémi társasházban

Könnyebb gázmérgezést szenvedett hat ember szerda délután egy veszprémi épületben, a hatóságok órákon keresztül a helyszínen voltak.

Gázömlés történt Veszprémben a Szabadság tér egyik épületében szerdán, ami miatt összesen hat embert vittek kórházba a mentők – számolt be a helyi hírportál. A helyszínt lezárták, és csaknem 2-3 órán keresztül készültségben voltak a hatóságok.

A katasztrófavédelem korábbi figyelmeztetése szerint a szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, hanem megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng forrása is lehet a mérgező gáz fejlődésének. Ezért fontos az állandó és automatikus szellőzés biztosítása a nyílt lánggal működő berendezéseknél, nem elég csupán időnként kinyitni az ablakot.

A megfelelő szellőzés mellett ajánlott a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája, amely segíthet a megfelelő készülék kiválasztásában.