Puma hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Három egészséges puma kölyök látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban, a négyhetes hímek május 30-án estek át az első általános orvosi vizsgálatukon. A kölykök jól fejlettek, súlyuk 2,4, 2,2 és 2,1 kilogramm, erőteljes mancsokkal és éles karmaikkal büszkélkedhetnek, valamint fogazatuk is fejlődőben van, szemfogaik éppen kibújnak.

Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője elmondta, hogy a kölykök súlya és fejlettsége megfelel a koruknak és nemüknek. A tenyészpár, egy ötéves nőstény és egy tizennégy éves hím, 2019 óta él az állatparkban, és ez a második közös utódjaik. A kölyköket jelenleg anyjuk neveli, és bár még anyatejjel táplálkoznak, hamarosan húsból álló táplálékot is fogyaszthatnak.

A puma, más néven ezüst oroszlán, kiváló ugró és rövidtávfutó képességekkel rendelkezik. Egykor az amerikai kontinensen széles körben elterjedt, de ma már csökkenő egyedszámú, és fő veszélyei az élőhelyvesztés és a vadászat. Táplálkozásban nem válogatós, az egértől a jávorszarvasig terjedő zsákmányt ejt meg, de leginkább a szarvasok és őzek alkotják fő táplálékát. Képes akár a saját testsúlyánál hétszer nehezebb prédát is elejteni és elhurcolni.

Meglepő tény, hogy a puma, annak ellenére, hogy akár 120 kilogrammos súlyt is elérhet, rendszertanilag a kismacskák csoportjába tartozik. A Nyíregyháza Állatkert több felvételt is megosztott az apró ragadozókról a Facebook-oldalán.