Rasszizmus miatt perli az American Airlinest három fekete férfi

Három fekete férfi rasszizmusra hivatkozva perelte be az American Airlinest, miután állításuk szerint leszállíttatták őket egy Phoenixből New Yorkba tartó járatról, mert egy fehér férfi légiutas-kísérő testszag miatt panaszkodott. A férfiak szerint az eset során minden fekete bőrű utast leszállítottak a gépről, ami mély megaláztatást okozott számukra.

A pereskedők, Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph és Xavier Veal elmondták, hogy a légiutas-kísérő külön-külön szólította meg őket, hogy hagyják el a repülőgépet, és csak ekkor vették észre, hogy öt másik utassal együtt, akik szintén fekete bőrűek voltak, őket is eltávolították a járatról. A légitársaság egyik alkalmazottja azt közölte velük, hogy egy fehér férfi légiutas-kísérő panaszkodott egy ismeretlen utas testszagára, ami miatt őket szállíttatták le. A férfiak szerint ez egyértelmű faji megkülönböztetés volt.

Az American Airlines válaszában kijelentette, hogy az esetet kivizsgálják, mivel az ilyen típusú vádak nem felelnek meg a cég értékrendjének. A férfiakat később mégis visszaengedték a gépre, de a repülés alatt továbbra is megalázó és kínos érzéseket tapasztaltak a fehér férfi légiutas-kísérővel való minden egyes interakciójuk során.

A keresetet benyújtó férfiak egyike a BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a történtek Rosa Parks esetére emlékeztetik, aki 1955-ben szembesült hasonló faji megkülönböztetéssel. A férfiak megaláztatását csak fokozta, hogy miután visszaültek a gépre, a többnyire fehér utasok közül néhányan dühösen és gyanakodva néztek rájuk.

Az American Airlines új foglalást ajánlott nekik egy későbbi gépre, azonban aznap nem indult több járat New Yorkba. Az ügyben felszólalt az NAACP (Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért), polgárjogi szervezet is, ezt követően az American Airlines változtatásokat ígért.

Az American Airlines korábban, 2017-ben került már hasonló vádak kereszttüzébe, amikor az NAACP, egy polgárjogi csoport, diszkriminációra hivatkozva tanácsolta a fekete amerikaiaknak, hogy kerüljék a légitársaságot. A cég ezt követően változtatásokat hajtott végre a működésében, és az NAACP visszavonta a figyelmeztetését.

(Nyitóképünk illusztráció.)