Újabb madárinfluenzás fertőzöttet azonosítottak Amerikában

Egy harmadik amerikai tejipari dolgozó tesztje is pozitív lett madárinfluenzára, miután fertőzött tehenekkel érintkezett, és ő volt az első, aki légzési problémákkal küzdött – közölték csütörtökön amerikai tisztviselők.

A fertőzés volt a második emberi eset Michiganben, ahol minden más államnál több madárinfluenzás esetet igazoltak tejelő szarvasmarháknál. Ez egyben kibővíti az emberi esetek tüneteit is, miután a korábban pozitívnak bizonyult két dolgozó csak kötőhártya-gyulladást, azaz rózsaszín szemgyulladást tapasztalt, majd ebből meggyógyultak.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a legutóbbi eset nem változtatja meg azt az értékelését, hogy a madárinfluenza a lakosságra nézve alacsony kockázatot jelent.

Michigan államban hamarosan megkezdik a tejtermelő farmok dolgozóinak vizsgálatát a madárinfluenzával való korábbi fertőzés jeleinek kimutatására – közölte egy megyei egészségügyi tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

"Nem láttuk az emberről emberre történő tartós átvitel jeleit" – mondta Dr. Natasha Bagdasarian, Michigan állam egészségügyi főigazgatója.

A CDC adatai szerint március óta kilenc államban 67 állományt érintett a tejelő szarvasmarhák körében jelenleg is tartó madárinfluenza-járvány. A madárinfluenza 2022 óta több mint 90 millió csirkét fertőzött meg az Egyesült Államokban, emellett 9000 vadmadarat és 52 tejelőcsordát is érintett a járvány.

A harmadik pozitív tesztet végző dolgozó felső légúti tünetekről számolt be, beleértve a köhögést láz nélkül, valamint a vizenyős váladékozással járó szempanaszokat – közölte a CDC.

A beteg vírusellenes kezelést kapott, otthon elkülönülten él, és a tünetek csillapodnak. A beteg háztartási kapcsolatainál nem jelentkeztek tünetek, és megfigyelik őket a megbetegedés szempontjából – tette hozzá az ügynökség. A munkás egy másik gazdaságban dolgozott, mint a korábbi, május 22-én Michiganben bejelentett megbetegedés.

A CDC április 1-jén jelentette az első tejelő szarvasmarhákkal összefüggésbe hozható emberi megbetegedést Texasban. A három emberi megbetegedés közül egyik sem hozható összefüggésbe a többivel – közölte az ügynökség.

A michigani megyei és állami tisztviselők együttműködnek a CDC-vel a tesztelésben, mondta Chad Shaw, a michigani Ionia megyei egészségügyi hivatal egészségügyi és környezet-egészségügyi igazgatója. A tesztelés célja, hogy megállapítsák, hogyan terjed a vírus farmról farmra, beleértve azt is, hogy az emberek tünetmentesen hordozták-e a vírust – mondta Shaw, hozzátéve, hogy nem tudja, mikor kezdődik a tesztelés, és hogy hány dolgozót vizsgálnak majd.

Ionia megye az állami adatok szerint négy tejelő szarvasmarha-állományban és négy baromfiállományban jelentett madárinfluenza-fertőzést.

A CDC szóvivője megerősítette a vizsgálatot, és elmondta, hogy az ügynökség technikai segítséget nyújt az államnak, amely koordinálja az erőfeszítéseket.

"A korábbi fertőzések vizsgálata fontos annak megállapításához, hogy a vírus mennyire terjedt el az emberek között" – mondta Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem madárinfluenza-szakértője. A széles körű kitettség növelheti annak az esélyét, hogy a vírus mutálódik, és könnyebben átvihetővé válik az emberre.

Ha a vizsgálatok nagyon kevés fertőzést mutatnak, az azt jelezné, hogy "még mindig jelentős az akadálya annak, hogy ez a vírus átugorjon az emberre" – mondta Osterholm.

A Financial Times csütörtöki jelentése szerint az amerikai kormány közel áll ahhoz, hogy finanszírozza a Moderna mRNS-alapú, világjárványos madárinfluenza elleni oltóanyagának késői fázisú vizsgálatát. Az Orvosbiológiai Fejlett Kutatási és Fejlesztési Hatóság (BARDA) részéről már a jövő hónapban megérkezhet a szövetségi finanszírozás, amely több tízmillió dollárt tesz ki. Az Egyesült Államok mellett Kanada és Európa is aktív tárgyalásokat folytat olyan cégekkel, mint például a CSL Seqirus és a GSK, a H5N1 madárinfluenza elleni vakcinák beszerzéséről vagy gyártásáról. Ezeket a készítményeket a veszélyeztetett baromfi- és tejipari dolgozók, állatorvosok és laboránsok védelmére használnák fel.