Hamis húszezresek Borsodban: nyomozás indult

Hamis húszezresek kerültek forgalomba Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a rendőrség négy férfit és egy nőt hallgatott ki gyanúsítottként. A Sárospataki Rendőrkapitányság a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indított nyomozást pénzhamisítás gyanúja miatt, miután több helyszínről érkeztek bejelentések a hamis bankjegyekről.

A gyanú szerint egy 37 éves miskolci férfi hamis 20 ezer forintos bankjegyeket készített, hogy azokat forgalomba hozza. Ebben egy 29 éves vajdácskai férfi és családtagjai segítettek neki, akik a hamis pénzzel főként sárospataki üzletekben vásároltak kisebb értékben különböző termékeket.

A rendőrség május 29-ig összesen öt embert fogott el, és több helyszínen tartottak kutatást. Ezek során lefoglaltak egy laptopot, elektromos adatokat, tintasugaras nyomtatót, fémszálakat, vízjeleket, festékeket, próbanyomtatásokat és 45 darab 20 ezer forintos bankjegyet.

A 37 éves és a 29 éves férfit pénzhamisítás gyanújával őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványok kerülhetnek a kereskedelmi forgalomba. A rendőrség figyelmeztet, hogy a valódi pénzen lévő biztonsági elemeket tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával ellenőrizhetjük. A Magyar Nemzeti Bank oldalán további információkat találhatunk a bankjegyhamisítások kiszűrésére.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ha gyanú merül fel hamis pénz átvételekor, azt ne fogadjuk el, és tegyünk bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél. Bűncselekményt követ el az, aki tudatosan hamis bankjegyet ad ki a kezéből. A police.hu-n megosztott közleményben kiemelték, hogyha arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak önnek átadni, ne fogadja el! Ha már átvette, tegyen bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél.