A Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, a DK jelenleg csak Dobrev Klárát küldheti az EP-be

Az Europe Elects szervezet finomhangolásának és a Medián legfrissebb felmérésének köszönhetően a Fidesz-KDNP egy, míg a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció egy további képviselői helyet kaphat az Európai Parlamentben. A Tisza Pártja tovább erősödött, és a Fidesz-KDNP vezető helyét megerősítette.

Az Europe Elects nevű szervezet korábbi becslésében hibát találtak, amit most helyesbítettek. A javítás eredményeképpen a Fidesz-KDNP 11, míg a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció 4 képviselői helyre számíthat. A Tisza Pártja esetében a korábbi hat helyezett képviselői szám változatlan marad, míg a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk nem jutna képviselői pozícióhoz. A Medián felmérése azonban rámutat, hogy a Tisza Párt 5 százalékpontos erősödést mutat a választani tudó szavazók körében, ami jelentős változást jelezhet a korábbi helyzetben.

Az Europe Elects a Euroactiv-val együttműködve hozta nyilvánosságra a frissített mandátumbecslést, amely a legújabb tagállami közvélemény-kutatások adatain alapul. A becslés szerint az Európai Néppárt lesz a választások legnagyobb nyertese 180 képviselővel, míg a szélsőjobboldali és populista pártok képviselőinek száma növekedni fog, de nem érik el azt a szintet, ami jelentős befolyást biztosítana számukra.

A Politico által végzett számítások szerint, amelyek nem vették figyelembe a szélsőjobboldali, konzervatív és független pártok közötti gyakran kibékíthetetlen ellentéteket, egy képzeletbeli frakció akár 184 tagú is lehetne. Ez a szám megelőzné az általuk 170 fősre becsült néppárti képviselőcsoportot. A Politico szerint ez a parlament jobbra tolódását jelzi.

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesz EP-listája a választani tudó biztos szavazók körében 48 százalékon áll, míg a Tisza Párt listája 29 százalékon. A dobogó harmadik fokára a DK, MSZP, Párbeszéd EP-listája fért fel 7 százalékos eredménnyel, ami rosszabb eredmény, mint egy hónap ezelőtt. Őket követi a Mi Hazánk 6 százalékkal, míg a Momentum 5 százalékon áll, ami egy százalékpontos javulást jelent. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredménye jelentősen romlott, mindössze 2 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazók körében.

A többség viszonylag jól érzékeli az erőviszonyokat: kétharmados többség van tisztában a kormánypárt egyértelmű esélyével, a második helyre pedig a legtöbben a Tisza Pártot tippelik, amelynek szavazóinak elég nagy az önbizalma: 43 százalékuk a Tisza győzelmére számít. Az Iránytű Intézet és a Fidesz-közeli Nézőpont után a Závecz Research is a Tisza Pártot mérte a legerősebb ellenzéki pártnak, 26 százalékos támogatottsággal, ezzel magabiztosan előzi meg a DK–MSZP–Párbeszéd 17 százalékra mért listáját.

Mandátumra lebontva a Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesznek 11, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszédnek, a Momentumnak és a Mi Hazánknak 1-1 EP-képviselője lehet. Ha minden így marad, akkor a Fidesz-KDNP 2, a DK-MSZP-P összesen 4, a Momentum pedig 1 képviselőt veszít, és kiesik a Jobbik, amelynek egy képviselője ül bent.

A Závecz Research kutatása szerint a magyarok 46 százaléka szerint az Európai Uniónak semmilyen módon nem kellene támogatnia az oroszok által bő két évvel ezelőtt megtámadott Ukrajnát. A válaszadók 32 százaléka pénzügyi, gazdasági, illetve humanitárius segítségnyújtásban partner lenne, míg 16 százalék fegyvereket és más hadianyagokat is küldene Ukrajnának. A fideszesek 77 százaléka mondja azt, hogy semmilyen módon nem kell támogatni Ukrajnát, noha Orbán Viktorék rendre elmondják, hogy fontos a humanitárius segítségnyújtás. A Tisza Párt szimpatizánsainak 44 százaléka adna pénzt és humanitárius segítséget, 25 százalékuk fegyvert is, míg 29 százalékuk elzárkózik a támogatástól. A DK–MSZP–Párbeszéd szavazóinak mindössze 8 százaléka teljesen elzárkózó, közel fele (48 százalék) pártolja a nem fegyveres, 37 százaléka pedig a hadianyagok küldését is magában foglaló segítséget.