Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat, a Tisza Párt a második

A Fidesz továbbra is őrzi vezető helyét a biztos pártválasztók körében, míg a Tisza Párt a második helyen áll a kormányközeli közvélemény-kutató intézetek legfrissebb felmérései szerint. A Fidesz támogatottsága a különböző intézetek mérései alapján 45-51 százalék között mozog.

A Nézőpont Intézet szerint a kormánypárt támogatottsága 47 százalék, míg a Századvég 45 százalékot, az Alapjogokért Központ 47 százalékot, a Real-Pr 93 pedig 45 százalékot, a Magyar Társadalomkutató pedig 51 százalékot mér.

A Tisza Párt a második helyet foglalja el, ahol a Nézőpont 24 százalékot, a Századvég 23 százalékot, az Alapjogokért Központ 26 százalékot, a Real-Pr 93 28 százalékot, a Magyar Társadalomkutató pedig 25 százalékot regisztrált. A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter jelezte, hogy nem fogadja el az EP-vita témáinak behatárolását, különösen azért, mert nem a magyar emberek által fontosnak tartott választási tematika kerül terítékre. Órákkal a közmédia vitája előtt újabb levelet küldött az MTVA vezetésének, amelyben felszólította őket, hogy a vitáról készült felvételeket a műsor után adják ki a teljes magyar médiának. A Tisza Párt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is tüntetést szervezett a Várkert Bazárnál, ahol a vita helyszínén ellenzéki demonstrációkra kerül sor. A tüntetésen már több ezer ember gyűlt össze, a hangulat egy nagyobb piknikre emlékeztet, sőt, még ingyen fagyit is osztogattak.

A Demokratikus Koalíció (DK) a harmadik helyen áll, a Nézőpont szerint 9 százalékkal, a Századvég 10 százalékkal, az Alapjogokért Központ 8 százalékkal, a Real-Pr 93 10 százalékkal, míg a Magyar Társadalomkutató 8 százalékkal méri őket. Dobrev Klára (DK) kifogásolta az EP-vita szervezésének körülményeit, beleértve a helyszín megközelítésének módját és a témák előre meghatározását, és arról értekezett, hogy nem számít tisztességes vitára. A DK is tüntetést szervezett a Várkert Bazár elé, ahol Dobrev Klára vezetésével a szimpatizánsok átvonultak a Tisza Párt hívei között.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7-9 százalék közötti eredményre számíthat, míg a Mi Hazánk 4-7 százalék közötti támogatottságot kapott, ami még mandátumszerzésre lehet elegendő. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője, Tóth Imre/Bruti humorista, aki korábban már bizonyított a köztévés vitákban.

A Momentum, a Jobbik és az LMP azonban nem érnének el elegendő szavazatot egy most vasárnap tartott EP-választáson ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek. Donáth Anna (Momentum) lelkiismereti okokra hivatkozva nem fogadta el a vita szabályzatát és súlyos kritikával illette a két műsorvezető személyét, továbbá arról értekezett, hogy a Fidesz mellett a vita vezetőivel is meg kell majd küzdeniük. A Momentum a vita előtt egy molinót helyezett el a Várkert bazárnál, amelyen a NOlimpia > államcsőd felirat állt, ezzel üzenve Magyar Péternek.

Az EP-listavezető-jelöltek ma este nyolc órától csapnak össze élő adásban a köztelevízió adásában. A vita a Várkert Bazárból kerül közvetítésre, ahol várhatóan a műsorral egyidőben tüntetés is lesz. A vitát az M1 élő adásban, nagyjából 100 perces időtartamban sugározza majd. A tüntetés a Várkert Bazárnál már kezdetét vette, ahol a Tisza Párt szimpatizánsai ingyen fagylaltot osztottak, és a helyszínre érkezők többsége a Tisza pártot támogató állampolgárok közül került ki. A rendőri készültség is jelentős, a Várkert Bazár környékét szinte teljesen lezárták, nagyjából 1000 rendőr lehet a helyszínen.