Több száz csillag eltűnésének lehetséges magyarázata

Egy nemrégiben felfedezett csillagrendszerben található fekete lyuk, amely nem szupernóva robbanás eredményeként jött létre, új magyarázatot adhat több száz csillag eltűnésére.

Svéd csillagászok korábban arról számoltak be, hogy a múlt hetven év csillagászati adatait elemezve mintegy 800 olyan világító pontot találtak, amelyek későbbi felvételeken már nem voltak láthatóak. A jelenség mögötti okokat eddig nem ismerték, és több teória is felmerült, mint például átmeneti villanások, kozmikus ütközések, vagy akár idegen civilizációk tevékenysége.

A dán Niels Bohr Intézet és a német Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatói által végzett közös kutatás szerint azonban a csillagok halála nem mindig jár látványos robbanással, és előfordulhat, hogy egy csillag összeomlása közvetlenül fekete lyukká válással végződik. Ez a felfedezés új fényt vet a csillagok életciklusának megértésére, amely a napnál nyolcszor nehezebb csillagok esetében eddig úgy tűnt, hogy a magból kifelé áradó energia megszűnése után a csillag anyaga a magba zuhan, majd egy hatalmas robbanás következik.

Teljes összeomlás

A VFTS-243 csillagrendszer a bizonyíték arra, hogy a csillagok halála nem mindig követi a hagyományos forgatókönyvet. A rendszer egy 25-ször nagyobb tömegű csillagból és egy tízszeres naptömegű fekete lyukból áll, amelynek keringési pályája rendkívül szabályos, ami arra utal, hogy nem szupernóva robbanás következtében jött létre. A fekete lyuk mozgása is eltér a szupernóva robbanások során keletkező neutroncsillagok vagy fekete lyukak által megszokottól, hiszen csupán másodpercenként 4 kilométeres sebességgel mozog.

Irene Tamborra, a Niels Bohr Intézet asztrofizikusa szerint a VFTS-243 a legjobban megfigyelhető példa arra, hogy egy csillag totális összeomlása történhetett, szupernóva robbanás nélkül. Alejandro Vigna-Gómez, a Koppenhágai Egyetem posztdoktori hallgatója hozzátette, hogy egy ilyen esemény során a csillag egyszerűen eltűnik az égről, mivel az összeomlás annyira teljes, hogy semmilyen anyag nem lép ki belőle.

A kutatók szerint a totális összeomlás során kirobbanó anyag nem a hagyományos barionikus anyag, hanem neutrínók felhője lehetett. Ezt a feltételezést a jövőben neutron obszervatóriumok is igazolhatják.

: (Earth.com, Eurekalert, Science Alert)