Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál: A magyar filmesek új generációja

A csütörtökön kezdődő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál magyar versenyfilmjei között pszichedélia, betyáros népmese és párkapcsolati szorongás is helyet kapott. A fesztivál nyolc kedvenc kisfilmjét ajánljuk figyelmetekbe.

Füzes Dániel, az ELTE és a Budapesti Metropolitan Egyetem egykori hallgatója, aki már több témában is bizonyított, legújabb, több mint félórás kisjátékfilmjével a tizenkilencedik századi betyárvilágba kalauzol el minket. Filmjeiben a férfivá válás kérdéseit járja körül, legújabb alkotásában három elátkozott fivér történetén keresztül.

Beleznai Márk Felfáztam című filmje egy balatonalmádi stégen játszódó, lassan zátonyra futó kapcsolat történetét meséli el Vetlényi Lili, Babai Dénes és Váradi Gergely főszereplésével.

Az Apád című animációs filmben Kühnel Szabó Anita a purgatóriumba vezeti el a nézőt, ahol egy örök vesztes fiú és zsarnoki apja kapcsolatát boncolgatja, Scherer Péter hangjával fűszerezve.

Jack Turits Pun Intended című rövidfilmje egy szörnyállam életéből mutat be jeleneteket, magyar színészekkel, mint Jakab Juli, Mészáros Máté és Kovács Lehel, egy bizarr szatíra keretein belül.

Hlavay Bence Megenném, ha bírnám című animációs filmje egy pszichedelikus tudatfilm, amely a 3D-animációt egy különleges, lírai lebegéssel ötvözi.

Ulrich Gábor Rekonstrukt című alkotása Weininger Andor megvalósítatlan, dadaista rajzfilm képes forgatókönyvének befejezése, amely a kísérleti animáció klasszikus alkotóinak örökségét viszi tovább.

Tóth Luca Vegan Mayo című filmje egy szerelemre vágyó virsliről és a szorongások feloldásáról szóló kísérlet, Lukács Péter Benjámin hangtervezésével.

Korom Anna Diamond Beauty című filmje egy lázadó hősnőről szól, aki a társadalmi konvenciók ellenében saját teste átalakításával próbál megfelelni, Nyertes Zsuzsa főszereplésével.

A 2024-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált május 30. és június 5. között rendezik meg a budapesti Puskin moziban.