A Pádis legvadabb szurdokának felfedezése

A Bihar-hegység lenyűgöző tájai között a Galbina-szurdok különleges kihívást jelent a túrázóknak, ahol a természet ereje és a vadregényes tájak egyesülnek.

A Bihar-hegységben található Galbina-szurdok, vagy más néven Galbina-kőköz, egy igazi kalandot ígérő úti cél. A májusi napsütésben tett felfedezőút során a téli időszakban elérhetetlen részeket is bejárhatjuk. A Boga-völgy feletti lakókocsifarmról indulva, a Boga-völgyön keresztül vezet az út a szurdokhoz, ahol szállás és hangulatos környezet várja a látogatókat.

A Háromkirályok-vízesésrendszer és a Schmidl-vízesés a völgy két fő látványossága. Az előbbi három egymást követő zuhatagból áll, míg az utóbbihoz könnyed sétával érhetünk el, és turisztikai népszerűsége miatt gyakran látogatott helyszín.

A Galbina-szurdok felé vezető út során több barlangot is megcsodálhatunk, mint például a Bársza-jégbarlangot, a Zápogye-aknabarlangot, a Fekete-barlangot és az Eszkimó-jégbarlangot, ahol a híres Eszkimó nevű jégkúp található.

A szurdok bejárata egy különleges kihívást jelentő lánchídon kezdődik, ahol a látogatók egyensúlyoznak a víz felett. A túra során a patak mentén, sziklafalakon és egy rövid barlangon keresztül vezet az út, ahol a víz színe ellentmond a patak nevének, hiszen nem sárga.

A szurdokban található a tízméteres Eminenciás-vízesés és a Capitolium sziklatornya, amely mellett valaha Czárán Gyula, a Pádis-fennsík felfedezője állt. A túra során a Porcika-zsomboly is megtekinthető, amely Románia második legnagyobb jégbarlangja.

A Galbina-szirt sziklapáholyából a hegység lenyűgöző panorámája tárul elénk, és a túra végén a Glavoj-rét ad lehetőséget a pihenésre és a sátorozásra. A túra során a helyi vadállatokkal is találkozhatunk, de a helyiek szerint ezek nem agresszívak.

A Galbina-szurdok és a környező látványosságok a Bihar-hegység egyik legszebb turistaattrakcióját képezik, amelyek minden bátor kalandort megérdemelnek.