Fából készült japán műhold indulhat szeptemberben a SpaceX-szel

Japán kutatók tervei szerint szeptemberben egy fából készült műholdat indítanak útnak a SpaceX rakétájával, amely a Föld körüli pályára áll majd.

A Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry tudósai által fejlesztett kísérleti, kocka alakú műhold minden éle 10 centiméter hosszú. A fejlesztők reményei szerint a faanyag teljes mértékben elég a légkörbe való visszatéréskor, így nem hagy majd maga után fémdarabokat a környezetben.

A magnóliafából készült LignoSat műholdat a tervek szerint a következő héten adják át a JAXA japán Űrügynökségnek. A műholdat a Kennedy Űrközpontból, egy SpaceX-rakéta segítségével juttatják majd el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahonnan az ISS japán kísérleti moduljából indítják el a világűrbe. A cél az, hogy teszteljék a műhold szilárdságát és tartósságát.

A Sumitomo Forestry szóvivője szerint a műholdról gyűjtött adatokat a kutatók elemzik majd, hogy megfigyelhessék a műholdat érő hatásokat és azt, hogy hogyan bírja a hatalmas hőmérsékleti változásokat.

A Sumitomo Forestry néhány évvel ezelőtt kezdett kutatásokba a fa világűrben való felhasználhatóságának vizsgálatára. A Kiotói Egyetem szakembereivel közösen tanulmányozták a különböző fafajták viselkedését szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét problémája egyre súlyosabb, hiszen a Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg körülbelül hatezer műhold kering a Föld körül, melyeknek 60 százaléka már nem működik, így gyakorlatilag űrszemétnek számítanak. Ezek közül sok már darabokra hullott, és a szakemberek mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak.

A fából készült műholdak előnye, hogy a légkörbe való visszatérés során elégnek, anélkül, hogy káros anyagokat bocsátanának ki vagy darabjaik a Földre hullanának.