Közösségi összefogással az energiatakarékosságért

Magyarországon sok család számára jelenthet akár tízmillió forint feletti költséget egy lakóház energetikai felújítása, amire nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját zsebből álljon. A közösségi összefogás azonban új lehetőségeket nyithat meg az energiatakarékosság és a fenntarthatóság terén.

Az állami otthonfelújítási támogatás pályázati kiírása csúszik, és bár a következő kormányülésen várhatóan véglegesítik a pályázati felhívást, a támogatás szélesebb kör számára lesz elérhető, mint eredetileg tervezték. A program kezdetben 20-30 ezer háztartást érintett volna, de a szakértők szerint évi 100-130 ezer ingatlan felújítására lenne szükség a magyar lakásállomány fenntarthatóságának érdekében.

A HVG cikke a Másfélfok elemzése alapján felhívja a figyelmet arra, hogy a külföldi és hazai kezdeményezések közösségi formában is megoldást kínálhatnak a forráshiányra. Az energiaszövetkezetek például elősegíthetik az energiatakarékosságot és az energiatudatos felújításokat, valamint lehetővé tehetik a beruházási feladatok közösségi finanszírozását.

Az ír Tipperary megyében működő Ecovision energiaszövetkezet 827 ház és 25 épület felújítását könnyítette meg, ezzel 8,8 Gigawattóra energiát takarítva meg. Egy belga kezdeményezés pedig egy olyan szoftvert kínál, amely segíti a háztartások energetikai elemzését, és lehetővé teszi a tagok számára, hogy egymástól is tanuljanak.

A budapesti Kazán Közösségi Házban tizenegy szervezet alkot egy energiaközösséget, ahol közös takarékoskodási intézkedésekkel és napelemek telepítésével csökkentették az ingatlan fűtésszámláját. Az Energiahatékony Wekerle pedig egy 16 családból álló informális közösség, amely tudást gyűjt és oszt meg a wekerlei házak felújításával kapcsolatban.

A közösségi kölcsönzők segítségével a lakók hozzáférhetnek olyan eszközökhöz, mint a hőkamera vagy a nyílászáró nútvágó szigetelőgép, amelyeket adományokért cserébe kölcsönözhetnek. Szalkai-Lőrincz Ágnes, az Energiahatékony Wekerle képviselője szerint érdemes tájékozódni a különböző programokról és kezdeményezésekről, amelyek segíthetnek azoknak, akik egyedül nem képesek továbblépni.

Magyarországon 2021-ben lépett életbe az energiaközösségek létrehozását és működését szabályozó törvény, amely alapján jelenleg 21 energiaközösség létrehozása zajlik, és négyet már hivatalosan is bejegyeztek. Az energiaközösségek mérete és funkciója változatos lehet, a társasháztól az egész országig terjedhetnek, és többféle módon működhetnek, az energiatermeléstől a közös vásárláson és felhasználáson át a felesleg megosztásáig.

: Forrás: Az eredeti cikk információi alapján.