Rejtélyes tengeri óriásról készült videó

A történelem során először sikerülhetett megörökíteni egy gigászkalmárt természetes élőhelyén, az Antarktisznál egy mélytengeri kamerával – számol be az IFLScience.

A gigászkalmárok, melyek hatalmas méretű, rejtélyes tintahalak, eddig elkerülték a tudósok figyelmét természetes élőhelyükön. Eddig csupán azokról az egyedekről tudtunk, amelyek partra sodródtak vagy halászhálóba keveredtek. Ezek a lények akár 10-14 méter hosszúra és 500 kilogrammosra is megnőhetnek, ami a világ legnehezebb gerinctelen állatai közé sorolja őket.

A Mesonychoteuthis hamiltoni néven ismert gigászkalmárok feltételezhetően a Déli-óceán mélyén élnek az Antarktisz körül, és nem keverendőek össze az óriáskalmárokkal (Architeuthis dux). Az Antarktisz azonban nem csak a gigászkalmárok rejtélyes otthona, hanem a klímaváltozás következményeit is megmutatja. A Thwaites-gleccser, amelyet a tengerszint emelkedésére gyakorolt potenciális hatása miatt Végítélet-gleccsernek is neveznek, gyorsabban olvad, mint azt korábban gondolták, ami globális szinten is aggodalomra ad okot.

Egy szakértőkből álló csapat célul tűzte ki, hogy 2025-ig felkutat egy példányt a természetes élőhelyén, és tanulmányozza azt. Habár felnőtt egyedet még nem találtak, egyik felvételükön egy apró, fiatal egyedet sikerült megörökíteniük.

A videó elemzése jelenleg is folyamatban van. A felvételen egy 10-12 centiméter hosszú tintahal látható, amely lehet egy teljesen ismeretlen faj képviselője, egy felnőtt Galiteuthis glacialis, vagy akár egy nagyon fiatal gigászkalmár. Azonban a kalmárok azonosítása egyetlen felvétel alapján nehézkes, mivel sok faj megjelenése nagyon hasonló. Az Antarktisz körüli vizek felmelegedése, amely a Thwaites-gleccser gyors olvadását is okozza, további kihívások elé állíthatja a kutatókat, hiszen a tengeri élővilág és az ökoszisztémák gyors változása nehezítheti a megfigyeléseket és a tudományos munkát.