Vízirendőrök mentettek életet a Balatonon viharban rekedt horgászoknak

A Balatonon viharban rekedt két szlovák horgászt mentettek ki a vízirendőrök május 28-án, akik Révfülöptől Balatonlelléig sodródtak egy süllyedő kishajóval. A vízirendőrök a Balatonlelle előtti vízterületre siettek, miután bejelentést kaptak egy magatehetetlenül hánykolódó csónakról, amely a II. fokú viharjelzés ellenére is a vízen volt.

A két férfi teljesen kimerült és átfázott állapotban volt, amikor a rendőrök megtalálták őket. Elmondták, hogy a vihar Révfülöpnél ragadta el őket, és onnan sodródtak a déli partra. A rendőrök sikeresen kimentették őket, majd a csónakot a kikötőbe vontatták.

Idén a nyári szezon kezdete előtt a vízirendőrök már 24 esetben 41 embert mentettek ki a Balatonból. A rendőrség oldalán közzétett információk szerint ezek az esetek rávilágítanak a vízen való óvatosság fontosságára.

A viharjelzések kapcsán fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzésnél percenként 45 villanás figyelmeztet a veszélyre, ekkor a parttól számított 500 méteren belül szabad csak tartózkodni a vízen. Másodfokú viharjelzés esetén, amely percenként 90 villanással jelzi a veszélyt, tilos fürdeni, és a csónakoknak, valamint egyéb vízi sporteszközöknek is a parton kell maradniuk, kivéve a vitorlás hajókat.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy baj esetén, vagy ha bajba jutott embert észlelnek a Balatonon, azonnal hívják az ingyenes 1817-es segélyhívó számot. Emellett a Balaton környékén idén nyáron egy új, különleges esemény is várja az embereket. A Bagossy Brothers Company, egy sikeres magyar zenekar, első alkalommal rendezi meg saját fesztiválját, a Balaturnét, amely egy kerékpáros túrával egybekötött koncertsorozat lesz. A fesztivál kiemelt megállója Felsőörs lesz, ahol egy kétnapos piknik keretében először baráti, tábortűz körüli zenélésre, majd másnap egy nagykoncertre invitálják a közönséget.

A Bagossy Brothers Company frontembere, Bagossy Norbert elmondta, hogy a fesztivál egy régóta dédelgetett álmuk megvalósulása, amely lehetőséget teremt a rajongók és a zenekar közötti közeledésre. Norbert és öccse, akik együtt alapították a zenekart, mindig is jó kapcsolatot ápoltak egymással, és örülnek, hogy közös érdeklődésüknek köszönhetően ma is együtt dolgozhatnak.

A Balaton biztonságos, és a strandolók nyugalmát nem zavarja meg cápa, ellenben egy TikTok-on terjedő videó megdöbbentő látványt mutatott, amelyen egy gyanús uszony bukkan fel a víz felszínén. A felvétel kapcsán felmerült a cápa jelenlétének gyanúja, azonban Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint valószínűtlen, hogy cápa lenne a tóban. Szári elmagyarázta, hogy a cápák sós vízben élnek, és a Balaton édesvizű környezete nem alkalmas számukra. A felvételen valószínűleg egy hibrid busa fajta látható, amelyek akár másfél méter hosszúak és 40-50 kilogrammosak lehetnek, és közel 30 éves korukra is elérhetnek. Ezeket a tájidegen halfajokat még a hatvanas években kezdték el a Balatonba telepíteni, és mivel nem képesek szaporodni, a halászati szakértők is csak arra várnak, hogy kikopjanak.

A nyári időszakban a Balaton környékén nem csak a vízi biztonság, hanem a munkalehetőségek terén is változások várhatóak. A 2024-es nyári diákmunkaszezon már javában dübörög, és a jelentkezések száma május végétől június közepéig a legmagasabb. Idén a tanév egy héttel később, június 21-én fejeződik be, így a diákmunka időszaka június végéig ki fog tolódni. A diákmunkatrendek nem sokat változtak a tavalyi időszakhoz képest, az érdeklődés azonban folyamatosan nő, mind az iskoláskorú fiatalok, mind a cégek részéről. A számítások szerint a nyári időszakban akár 100 ezer diák is vállalhat alkalmi vagy hosszú távú diákmunkát az iskolaszövetkezetek szervezésében.