Közmédiás választási vita: éles szócsaták és vádaskodások

Csütörtök este a közmédia élő adásában zajlott a választási vita, ahol az EP-listavezetők csaptak össze. A vitát Magyar Péter és a Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás is színesítette, míg a moderátori feladatokat Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója és Németh Balázs látták el.

A vita azzal kezdődött, hogy a listavezetők egyperces bemutatkozást tartottak, mely során többen is kritizálták a közmédia működését és a vita szabályait. Toroczkai László, a Mi Hazánk listavezetője szerint a pártok show-műsort és kutyakomédiát csináltak a kampányból. Az első téma az Európai Unió védelme volt, amely kapcsán Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom politikusa kijelentette, hogy az EU mellett állnak, míg Ungár Péter, az LMP-listavezetője a közös európai hadsereg létrehozásának szükségességét hangsúlyozta. Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője Orbán Viktort nevezte Európa szégyenének, és arról beszélt, hogy az EU-ban fontos döntések során Orbánt kiküldik a mosdóba. Pekárné Farkas Emese vízumok és letelepedés biztosításával vádolta meg a Fideszt, míg Márki-Zay Péter a köztévé hazugságait emlegette. Donáth Anna, a Momentum listavezetője az aktív eutanázia bevezetésének támogatásáról beszélt. Deutsch Tamás a háborúpárti javaslatok megszavazásával vádolta meg az ellenzéki képviselőket, Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok listavezetője pedig Orbán unióellenes politikáját kritizálta. Magyar Péter a Fidesz-kormány katonapolitikáját bírálta, Tóth Imre Bruti pedig a kiberbiztonság fontosságát hangsúlyozta, viccesen megjegyezve, hogy versenyt indítanának orosz hackerek között Dzsudzsák Balázs email címének feltörésére. Toroczkai szerint a vita első részében felesleges felszólalások hangzottak el.

A migráció témájában Huszár Viktor a magyarok kivándorlását említette problémaként, Ungár Péter pedig a menekültek befogadásának fontosságát hangsúlyozta. Dobrev Klára szerint a közmédia hazudik Orbán Viktor védelmi intézkedéseiről, és több mint 21 ezer embercsempészt engedtek ki a börtönből. Donáth Anna a magyar gazdaság romokban lévő állapotáról beszélt, Márki-Zay Péter pedig a Fidesz által megszegett ígéreteket sorolta fel. Deutsch Tamás a migránsok betelepítését a Soros-tervvel hozta összefüggésbe, Magyar Péter pedig a déli határkerítés megtartását támogatta, de a Fidesz politikáját kritizálta. Róna Péter az unió menekült- és migránspolitikáját nem támogatta, Tóth Imre Bruti pedig a debreceni akkumulátorgyár miatt érkező vendégmunkások problémáját vetette fel. Toroczkai a Fidesz színjátékát emlegette a határkerítés kapcsán.

A mezőgazdaság és a demokrácia-jogállamiság témakörében Ungár Péter a magyar termőföld helyzetét kritizálta, Dobrev Klára Sulyok Tamás köztársasági elnököt vádolta magyar termőföld osztrák kézre játszásával. Márki-Zay Péter a jogállamiság hiányát említette, Róna Péter az Alaptörvény teljes átírását javasolta. Donáth Anna a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta, míg Deutsch Tamás a jogállamisági eljárásokat politikai eszközöknek nevezte. Magyar Péter a családi gazdálkodók helyzetét említette, Tóth Imre Bruti az akkugyárakról indítandó nemzeti konzultációt vetett fel, Toroczkai László pedig az Európai Bizottság elnökének elszámoltatását követelte.

A vita zárószavakban a politikusok a jövőről és a programjaikról beszéltek. Magyar Péter az uniós források hazahozatalát ígérte, Tóth Imre Bruti a közmédia által szabott kereteket kritizálta, Toroczkai László az Európai Ügyészség hatékonyságát kérdőjelezte meg.

A közmédia vitájának szerkezete és a résztvevők száma miatt azonban a vita inkább monológok sorozatává vált, ahol a jelölteknek kevés lehetőségük volt egymásra reagálni. A 2006-os és a 2024-es listavezetői viták közötti különbség is jelentős: míg 2006-ban a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt vitázott, most 11 listavezető vett részt, ami a vita dinamikáját jelentősen befolyásolta. A közmédia által szabott keretek miatt a műsorban végül azok a résztvevők tudtak emlékezetesebbet alakítani, akik nem fogadták el ezeket a kereteket. Márki-Zay Péter hagyományosan jól szerepel hasonló szituációkban és jól szerepelt most is, többször beszélt például arról, hogy szerinte nem az ellenzék, hanem a Fidesz igazán háborúpárti, hiszen a miniszterelnök fiának szervezésében Csádba küld magyar katonákat. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre humorista végigviccelte a vitát, csak a legvégén fordította komolyra a szót.

A vita után több résztvevő is megjegyezte, hogy a közmédia által szervezett esemény nem felelt meg egy valódi vitának, és a nézők sem tudtak új információkat megtudni a politikusoktól. Dobrev Klára kitért arra is, hogy az előző országgyűlési választáson is kaptak lehetőséget az ellenzéki pártok arra, hogy monologizáljanak a köztévén, csak akkor egymás után hívták be a politikusokat, most meg egyszerre. Donáth Anna zárszavában Volf-Nagy Tünde műsorvezetőt kérdezte arról, tényleg Orbán Viktor adott-e utasítást Novák Katalinnak arra, hogy kegyelmet adjon K. Endrének – Volf-Nagy ugyanis Novák beosztottja volt, de a műsorvezető kikerülte a választ.

A közmédia által szervezett vita tehát nem hozta meg a várt eredményt, és a résztvevők közül többen is kritizálták a formátumot, ami nem tette lehetővé az érdemi párbeszédet.