Milliárdokért kelhet el egy dinócsontváz

Akár 6 millió dollárt (mintegy 2,1 milliárd forintot) is kifizethetnek a valaha talált legnagyobb és legteljesebb Stegosaurus-kövületért, amelyet a Sotheby’s aukcióján fogják értékesíteni idén nyáron.

A fosszília, amelyet Apexnek neveznek, 3,4 méter magas és több mint 6 méter hosszú, gyakorlatilag teljes csontvázat alkot. A londoni Természettudományi Múzeumban kiállított Sophie-nál, amely eddig a legépebb egyednek számított, több mint 30 százalékkal nagyobb.

Cassandra Hatton, a Sotheby’s globális tudományos vezetője szerint Apex az egyik legjobb kövület a maga nemében. Hatton kiemelte, hogy a Stegosaurus az egyik legismertebb dinoszaurusz, amelynek jellegzetes sziluettje generációkat bűvölt el.

A csontváz várhatóan 4-6 millió dollár közötti összegért cserélhet gazdát, ezzel az egyik legdrágább dinoszaurusz-maradvánnyá válhat. A jelenlegi rekordot a Stan nevű T. rex tartja, amelyet 2020-ban 31,8 millió dollárért adtak el a Christie’s árverésén.

A dinoszauruszok aukciós piaca 2022-ben válságba került, amikor egy másik Tyrannosaurus rex, a Shen nevű példány eladását kénytelen volt a Christie’s lefújni, mivel komoly aggodalmak merültek fel a kövülettel kapcsolatban.

Apexet Jason Cooper kereskedelmi paleontológus fedezte fel, és a Sotheby’s szoros együttműködésben állt vele a felfedezéstől kezdve az ásatáson át a restaurálásig, hogy átláthatóan dokumentálják a folyamatokat. A fosszília júliusi eladása előtt a Sotheby’s New York-i galériájában tekinthető meg.

A csontváz nem mutat harc vagy ragadozó okozta sérülések jeleit, azonban az ízületi gyulladásra utaló nyomok arra utalnak, hogy a dinoszaurusz magas kort élt meg. A combcsontja különösen lenyűgöző, 114 centiméter hosszúságú.

A tudományos közösség gyakran nem örül az ilyen aukcióknak, mivel a magas árak miatt a kövületek gyakran magángyűjtőkhöz kerülnek, ami akadályozhatja a további tudományos vizsgálatokat. Néha azonban a gyűjtők adományozzák a leleteket kutatóintézeteknek, egyetemeknek vagy múzeumoknak.