Egyedülálló apák több támogatást kaphatnak

Magyarországon a családok jelentős része egyszülős, és a férfiak egyre gyakrabban vállalják egyedül a gyermeknevelést, ami különféle kihívásokkal jár.

Magyarországon körülbelül 341 ezer egyszülős család él, ahol mintegy 500 ezer gyermeket nevelnek. Ezen belül 27 ezer nagycsalád és 21 ezer olyan család van, ahol fogyatékos gyermeket nevelnek, ami tovább súlyosbítja a helyzetüket. Az érintett családok 40 százaléka él szegénységben. Az egyedülálló szülők között az édesanyák száma 281 ezer, míg az édesapáké 60 ezer, ami az elmúlt tíz évben 20 ezerrel nőtt.

Az Egyszülős Központ alapítója, Nagy Anna szerint nem csak az elvált vagy özvegy szülőkről van szó, hanem például azokról is, akik egyedül vállalnak gyereket. Az Egyszülős Központ megalapításakor nem volt példa, amelyre támaszkodhattak volna, így maguknak kellett felmérniük, hogy mire van szüksége az egyedülálló szülőknek. Az elszigetelődés, az anyagi teher és a logisztika kérdése jelentik a legnagyobb problémákat.

A nemek közötti különbségek is jelentősek. Nagy Anna szerint egy férfi mögött gyakran katasztrófát sejtenek, míg a nők esetében inkább balesetet. Nyáry Krisztián író, aki felesége elvesztése óta egyedül neveli lányait, hozzátette, hogy ő sokkal több segítséget kapott, mint egy nő hasonló helyzetben.

Nyáry Krisztián szerint a társadalom nincs felkészülve arra, hogy egy férfi egyedül nevelje a gyerekeit, és egyszerű, mindennapi helyzetek is kihívást jelenthetnek, mint például a nyilvános helyen való wc-használat.

Nagy Anna hangsúlyozza, hogy az erős közösségek létfontosságúak az egyedülálló szülők számára, mivel a szülőség felelősségét nem lehet csak úgy letenni. Nyáry Krisztián szerint az embernek meg kell tanulnia kérni, ami különösen a férfiak számára lehet idegen.

Az egyedülálló szülőknek számos nehéz kérdéssel kell szembenézniük, például azzal, hogy mennyi felelősséget raknak a gyermekre, vagy hogyan kezelik a gyermek lelkivilágát. Nagy Anna szerint a gyerekek számára a legjobb példa, ha látják, hogy a hátramaradt szülő képes felállni és tovább menni.