Közmédiában csapnak össze az EP-képviselőjelöltek

Csütörtök este a közmédiában kerül sor az EP-képviselőjelöltek vitájára, amelyen a Fidesz képviselője is részt vesz, 18 év óta először. A vita a Várkert Bazárban zajlik majd, nézők nélkül, és a közmédia szabályai szerinti szigorú formátumban.

2006 április ötödikén, a parlamenti választások előtt négy nappal Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitázott a köztelevízióban, ami után Magyarországon megszűnt a hagyomány, hogy a nagyobb pártok miniszterelnök-jelöltjei nyilvános vitát folytassanak a választások előtt. Azóta a Fidesz jelöltjei kerülik a nyilvános vitákat, és a köztévén sem rendeztek választási vitát. A közmédia korábban elutasította a választási viták szervezését, de május 30-ára mégis bejelentettek egy élőben közvetített listavezetői vitát.

A csütörtöki esemény különlegessége, hogy hosszú idő után először áll ki választási vitára fideszes politikus. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője is részt vesz a vitában, amelyet Magyar Péter követeléseinek hatására szerveztek meg. A vita során a résztvevőknek összesen 8-8 perc megszólalási lehetőségük lesz 5 hozzászólás formájában.

A közmédia által kiválasztott témák az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam, amelyek az Eurobarometer felmérése szerint az uniós polgárok számára fontosak. Azonban kiderült, hogy az MTVA által említett felmérés szerint valójában más témák számítanak kiemelten fontosnak az uniós állampolgárok számára.

A vitában részt vesz Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek listavezetője, valamint Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője is, akik korábban kritizálták a közmédia szabályait. Dobrev Klára szerint a közmédia témaválasztása korlátozza a szólás- és véleményszabadságát, és kijelentette, hogy nem fogja betartani a köztévé szabályait, és el fogja mondani a véleményét, még ha ez kizárással is jár. Magyar Péter pedig fenyegetőzött tüntetéssel, ha nem szerveznek vitát, és a vita idejére demonstrációt is szervezett a Várkert Bazárhoz.

A közmédia vezérigazgatója szerint kizárhatják a résztvevőket, ha eltérnek a vita szabályozott menetétől. A vitát Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálják, akik korábban közel álltak a kormányhoz. Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint az igazi ellenfél nem csak a Fidesz képviselője, hanem a két műsorvezető is lesz, akik közül az egyik korábban a kormánypárt egyik potenciális főpolgármester-jelöltje volt, a másik pedig nemrég még Novák Katalin egyik legközelebbi munkatársa. A résztvevők között ott lesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője, Tóth Imre Bruti is, aki humoristaként vesz részt a vitában, mivel az MKKP listavezetője, Le Marietta nem vesz részt a köztelevízió vitáján.

A közmédiás vita élőben követhető lesz a Telexen. Emellett a hétvégén további két politikai vita is megrendezésre kerül. Az ATV június 1-jén, szombaton 19 órától rendez vitát az EP-listavezetőkkel, ahol Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk) részvételével, míg Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) és Magyar Péter (Tisza Párt) távolmaradásával számolnak. Egy nappal később pedig a fővárosi listavezetők vitája következik, ahol Baranyi Krisztina (MKKP), Grudtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (Párbeszéd-DK-MSZP), Soproni Tamás (Momentum, a lista második helyezettje) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP) vesz részt.

A vita jelentősége abban rejlik, hogy a választási viták a demokráciák fontos eseményei, és a választók tájékozódását segítik.